Polishuset i Flemingsberg. Foto: Bo-Göran Bodin/Sveriges Radio.

Datainspektionen inleder granskning av kvinnoregistret

"Befarar att fler register kommer avslöjas"
2:15 min

Ett detaljerat register över våldsutsatta kvinnor har upprättats av Stockholmpolisen. Datainspektionen kommer nu undersöka om registret bryter mot lagen, säger myndighetens jurist Jonas Agnvall.

– Vi siktar på att vara klara första kvartalet nästa år.

I förmiddags gick Datainspektionen ut med ett pressmeddelande om att man kommer att göra en tillsyn av Stockholmpolisen för att kontrollera om det register över våldutsatta kvinnor som Ekot rapporterade om idag följer lagen.

Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, reagerar framförallt på det faktum att det verkar vara ett register som helt utgår ifrån brottsoffer, någonting han inte sett tidigare.

– Jag är väldigt tveksam, och det är på grund av två saker. Det första är att den här registreringen utgår ifrån målsägande, det vill säga de misshandlade kvinnorna, och det andra är typen av registrering. Man registrerar mängder av känsliga uppgifter. Det sistnämnda är någonting som man får göra om det absolut är nödvändigt för syftena. Polisen måste svara på med vilket stöd man faktiskt har gjort det här.

Även Sigurd Heuman från Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden är kritisk. I förra veckan uttalade han sig till TT om andra tveksamma polisregister, upprättade av Polisen i bland annat Västra Götaland. Efter tillsyn upptäckte Säkerhets- och integritetsnämnden att man bland annat fört register över personers etnicitet, religiösa övertygelse och hälsa, någonting som kan vara olagligt.

Kunskapen inom Polisen om vad som är tillåtet att registrera och inte är bristfällig, tror Sigurd Heuman.

– Jag tror att Polisen har för dålig utbildning i de här frågorna och det tycker jag att man kan kräva av den nya Polismyndigheten som bildas nu från och med årsskiftet att den ser till att göra någonting åt. Alla poliser som sysslar med den här verksamheten måste också utbildas i den.

Han tror också att fler register av den här typen kommer att avslöjas.

– Jag tror att man kan befara det. När det nu har dykt upp så många register av det här slaget som är tveksamma när det gäller lagligheten, så finns det nog anledning att tro att det kan finnas även på andra håll än de där vi just har varit och haft tillsyn, säger Sigurd Heuman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".