Debbie Nujen, jurist. Foto: Nasser Sina/Radio Sweden.
Juristen Debbie Nujen är mycket kritisk mot polisens register över våldsutsatta kvinnor. Foto: Nasser Sina/Radio Sweden.

"Registret minskar tilltron till hela rättsväsendet"

"Olyckligt att man i en rättsstat för register över brottsoffer"
2:35 min

Avslöjandet att polisen fört ett register över misshandlade kvinnor kan självklart få konsekvenser för viljan att polisanmäla, säger två personer som jobbar nära våldsutsatta kvinnor.

-- Det är självklart att det kan påverka kvinnorna. Vi vet redan idag från de kvinnor vi träffar som är utsatta för våld att det finns ett stort mörkertal, Det finns många som av olika anledningar inte anmäler därför att de är rädda för att inte bli trodda och för att de känner mycket skam och skuldkänslor. Och det är klart att om man får reda på att polisen registrerar sådana här uppgifter, att det självklart kan vara så att man drar sig ännu mer från att anmäla, säger Elisabeth Wamken, rådgivare på Kvinnors nätverk, som särskilt vänder sig till kvinnor med utländsk bakgrund.

Över 2.000 kvinnor finns med i registret över kvinnor som anmält att de utsatts för våld, och som beskrivs på ett sätt som kan upplevas som kränkande. Här finns också noteringar om bland annat kvinnornas etnicitet, trostillhörighet och sjukdomsbild.

Debbie Nujen är jurist och företräder ofta våldsutsatta kvinnor och barn. Hon jobbar också med Terrafem, en organisation som driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. Hon håller med om att avslöjandet kan leda till att färre kvinnor vågar polisanmäla. Och hon är mycket kritisk mot polisen.

-- Jag tycker att det är rättsvidrigt, jag anser att det är fel. Jag förstår inte riktigt vad som är syftet? Varför registrerar man dessa kvinnor? Vad vill polisen åstadkomma? Varför ska man stämpla redan utsatta brottsoffer på det här sättet? Det är anmärkningsvärt och väldigt graverande. Och det är ytterst olyckligt att man i en rättsstat för register över brottsoffer på det här sättet.

Christian Agdur är polismästare i Södertörn och han har sagt att syftet med registret är att man ska kunna göra bättre riskbedömningar och skydda de utsatta kvinnorna.

Men det här skakar Debbie Nujen på huvudet åt. I varje brottsutredning samlar man uppgifter som har betydelse för fallet, men det här är något helt annat, säger hon.

-- De här listorna lever sitt eget liv och kan finnas där i all evighet. Det är ingen som vet vilka som är mottagare, vem lämnas de här uppgifterna ut till? Vilken spridning har dess register fått?

I långa loppet påverkar det här inte bara våldsutsatta kvinnors förtroende för polisen. Det skadar också polisen och hela rättsväsendet, säger Debbie Nujen.

-- När polisen gör på det här sättet får det självklart till följd, inte bara att polisens anseende förstörs, utan att tilltron till hela rättsväsendet minskas och ifrågasätts, säger juristen Debbie Nujen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".