Den svenska insatsen 2015 ska bestå av 50 personer som ska ge utbildning och rådgivning till afghanska armén. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Den svenska insatsen 2015 ska bestå av 50 personer som ska ge utbildning och rådgivning till afghanska armén. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Fortsatt svenskt militärt stöd till Afghanistan

"Den militära insatsen hittills har misslyckats"
1:36 min

Sverige ska utbilda soldater i Afghanistan under Natoflagg. Det beslutade riksdagen på onsdagen. Men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverar sig.

– Vi ser att den militära insatsen i Afghanistan har i grunden misslyckats, vi ser inte att det finns en militär lösning på problemet, utan vi behöver satsa på bistånd och försök att hitta en politisk lösning. Det säger Hans Linde, som sitter i utrikesutskottet för Vänsterpartiet.

Det svenska deltagandet i Natos utbildnings och -rådgivningsinsats för afghanska soldater - Resolute Support Mission - kommer att bestå av en väpnad styrka om högst 50 personer till slutet av 2015. Om det händer något ska dessutom en förstärknings- och evakueringsstyrka av högst 200 personer kunna skickas ner.

Och Socialdemokraternas Kenneth G Forslund, som är ordförande  i utrikesutskottet, tycker att det är nödvändigt med  militära insatser för att humanitär hjälp ska kunna nå ut till dem som behöver.

– En förutsättning för att kunna lyckas i utvecklingsarbetet att ge ungdomar, både tjejer och killar möjlighet att gå i skolan, ge människor tillgång till sjukvård, det är ju att det råder lag och ordning i landet, det går inte att göra det ena utan det andra, menar vi.

Men Hans Linde menar att Sverige borde fokusera på bistånd i Afghanistan, eftersom de militära insatserna hittills har misslyckats.

– Vi ser i Afghanistan hur våldet faktiskt eskalerats, hur fler och fler civila dödats för varje år som går och vi får fler och fler rapporter om självmordsbombare och liknande, det visar att i Afghanistan med den insatsen och det sätt man jobbat där, har man misslyckats.

På onsdagen röstade riksdagen igenom regeringens förslag. De beslutade även att Sverige ska fortsätta delta i EU:s marina insats mot pirater i Somalia -operation Atalanta - med en väpnad styrka om ca 60 personer under fyra månader 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".