Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Statsvetaren Jonas Hinnfors kommenterar Kristdemokraternas Göran Hägglunds förslag för att minska kostnaderna för flyktingmottagande. Foto: Göteborgs universitet, TT.
Statsvetaren Jonas Hinnfors kommenterar Kristdemokraternas Göran Hägglunds förslag för att minska kostnaderna för flyktingmottagande. Foto: Göteborgs universitet, TT.

Statsvetare: KD försöker locka väljare från SD

"KD vill framstå som en sansad röst mellan ytterligheter"
3:19 min

Kristdemokraternas utspel om att minska kostnaderna för flyktingmottagning kan vara ett sätt att försöka locka till sig väljare från SD, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Det som Hägglund hoppas på är naturligtvis att den här linjen ska uppfattas som sansad och att väljare - istället för att gå till det hårdare alternativet - går till KD. Ser man till en del forskning så är det inte omöjligt att det kan bli så, men det är riskfyllt. En hel del tyder på att när de etablerade partierna börjar närma sig ett mål så legitimerar det de ståndpunkterna och då kan det snarare gynna de som man försöker ta väljare ifrån, säger Jonas Hinnfors.

I dag föreslår Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund flera förändringar av integrations- och migrationspolitiken i syfte att sänka kostnaderna för flyktingmottagandet i Sverige.

Hägglund skriver på DN Debatt att nyanlända bör få lägre etableringsersättning, att de ska få tjäna upp till 100 000 kronor om året skattefritt de första fem åren och att asylsökande ska få tillfälliga uppehållstillstånd de tre första åren istället för permanenta uppehållstillstånd. Dessutom skriver Hägglund att de asylsökande som kommer från "säkra" länder ska få en snabbare prövning av deras ansökningar.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att utspelet är ett försök att hitta en linje mellan Sverigedemokraternas väldigt restriktiva invandringspolitik och den öppna migrationsöverenskommelse som finns i dag.

– Man kan bara konstatera att KD ännu en gång står inför en valrörelse där man måste slåss mot 4-procentsspärren och att man då eventuellt gör det här för att framstå som en sansad röst mellan ytterligheter mellan SD - det vill säga en väldigt hård invandringspolitik - och något som KD vill beskriva som att gränserna är totalt öppna, så vill man lägga sig någonstans mitt emellan, säger Jonas Hinnfors.

Folkpartiets Jan Björklund har redan meddelat att han inte utesluter att stödja Kristdemokraternas förslag, men trots det är Jonas Hinnfors skeptisk till att det skulle kunna få ett bredare stöd inom alliansen. Han säger att både Moderaternas Anna Kinberg Batra och Centerpartiets Annie Lööf har tagit alltför tydliga ställningstaganden mot en mer restriktiv invandringspolitik för att kunna stödja förslagen. Samtidigt säger han att de förslag som handlar om integration har större sannolikhet att få gehör och skapa diskussion.

– Hägglunds förslag hade två huvuddelar. Det ena handlade om vad som ska hända med de som kommer hit, det är ju en sorts integrationsfråga, och där kan det säkert finnas ganska mycket att diskutera bland alla partier. Men den andra delen som handlar om temporära tillfälliga uppehållstillstånd har betydligt mer sprängkraft och där kommer han in på hur många får komma till Sverige och öppnar dörren på glänt att det kan komma färre flyktingar till Sverige - den linjen är det svårare att se att de övriga partierna kommer att närma sig, säger Jonas Hinnfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".