Demonstration mot att Vali Ahmed skullle avvisas. Senare kom beskedet att hans fall ska omprövas. Foto: Privat
Demonstration mot att Vali Ahmed skullle avvisas. Senare kom beskedet att hans fall ska omprövas. Foto: Privat

FN:s migrationsdag: Många asylsökande avvisas också

"Bara för att man är barn får man inte uppehållstillstånd"
3:33 min

I skuggan av debatten om Sveriges jämförelsevis stora flyktingmottagande får också många asylsökande avslag. I veckan lyfte ett plan mot Afghanistan.

– Vi är medvetna om att situationen i Afghanistan är väldigt svår i vissa lägen. Och det är därför majoriteten av alla afghaner beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Men alla har inte rätt att få stanna, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

En av de som utvisades och flögs till Kabul i veckan var Mirveis Rahimi. Hans sambo har redan asyl i Sverige och de har just bildat familj och för mindre än en månad sedan fick de en dotter. Ändå måste han återvända till Afghanistan och söka upphållstillstånd där. Skälet är att han, enligt Migrationsverket, inte visat upp sitt pass och att barnet inte har uppehållstillstånd i Sverige.

-- För att kunna söka på anknytning på sin sambo i Sverige så måste man ha sitt pass. Och om man inte visar att man har ett pass så kan man inte bevilja på den grunden. När det gäller den lilla bevisen, för att kunna söka på anknytning till lilla bebisen så måste det här barnet ha ett uppehållstillstånd i Sverige. Och i det här fallet har inte familjen sökt uppehållstillstånd för barnet. Om man inte har pass och om barnet inte har uppehållstillstånd så kan man inte utifrån lagen bevilja uppehållstillstånd i Sverige idag, säger Fredrik Bengtsson.

Mirveis Rahimi menade dock att han lämnat in ett originalpass till Migrationsverket, ett pass som han lyckades få från den afghanska ambassaden i Sverige. I efterhand har de också sökt uppehålltillstånd för den lilla dottern, säger Mirveis Rahimi.

– Ambassadören hämtade med sig ett pass. Jag sa det till personalen som jobbar här men de sa att vi kan inte göra nåt. De har sagt att jag inte har sökt asyl till min dotter, men idag har vi sökt asyl åt henne hos Migrationsverket. Då jag känner att det inte finns någon orsak att de skickar mig tillbaka till hemlandet, säger han.

Beskedet från Migrationsverket var ändå att det inte fanns någonting att göra. Mirveis Rahimi tvingades åka tillbaka.

Några av dem som avvisades var också ungdomar, som var under 18 när de kom till Sverige. Och att det inte beviljats asyl i Sverige är inget konstigt, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket.

– Det är en stor missuppfattning i debatten att bara för att man är barn få man uppehållstillstånd. Det handlar om ifall man har behov av skydd. Det är det som avgör om man får uppehållstillstånd eller inte, säger han.

Men för en av dem som skulle avvisas med planet till Kabul, Vali Ahmed, slutade det annorlunda. Han satt inlåst tillsammans de andra afghaner som skulle avvisas, men i sista stund kom besked från Migrationsverket att hans fall ska omprövas. Han slapp stiga på planet.

Vali Ahmeds fall har uppmärksammats i tidningar, radio och tv och det har protesterats mot utvisningsbeslutet, eftersom hans 12-åriga dotter Maria skulle bli ensam kvar i Sverige om han avvisades. Och han var lättad och tacksam när vi pratade med honom igår, även om han inte vet vad som nu händer.

-- Jag tackar men advokat, dotterns skolkamrater och deras föräldrar som demonstrerat till stöd för mig, och kyrkan i Örebro, säger Vali Ahmed, asylsökande från Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".