Brittiska soldater bordar en båt med misstänkta somaliska pirater. Foto: Royal Navy Crown/Scanpix
Brittiska soldater bordar en båt med misstänkta somaliska pirater. Foto: Royal Navy Crown/Scanpix

Försvaret redo för ny insats mot somaliska pirater

"Konvojerna har en avskräckande effekt"
2:54 min

Sverige ska återigen delta med en väpnad styrka i EU:s insats mot pirater utanför Somalias kust. Det har en enad riksdag beslutat och det trots att piratattackerna i stort sett upphört.

– Man kommer att samarbeta med den holländska marinen i en insats om fyra månader under nästa år och syftet är helt enkelt att bedriva kustbevakning, att övervaka vattnen så att man kan garantera att hjälpinsatser kan nå fram till Somalia utan att attackeras av pirater, säger Hans Linde, vänsterpartistisk ledamot i riksdagens utrikesutskott.

Det var en enad riksdag som beslutade att Sverige ska leda EU:s operation Atalanta i ett samarbete med holländska marinen. Den marina operationen har, på FN-mandat, i uppdrag att skydda handelsfartyg och hjälpsändningar utanför Somalias kust från piratattacker, och det svenska bidraget kommer att bestå av helikoptrar och stridsplan och upp till 160 soldater under fyra månader. Försvaret står redo att skicka 70 personer till Nederländerna, för vidare resa till Somalia, redan i januari. De ska eskortera fartyg med, framförallt, hjälpsändningar, i konvojer.

– När man har går i den här konvojerna med fartyg så har man också den här övervakningen och säkerheten från den marina styrkan som åker bakom och bredvid dem och det är klart att det har ju en väldigt avskräckande effekt på dem som tänker sig att göra olika former av piratdåd, kapningar och gisslantagningar och så. Det säger  Socialdemokraternas Kenneth G Forslund, som är ordförande  i utrikesutskottet.

Sverige har deltagit sedan 2009 vid flera tillfällen fram till 2013. Men inte det senaste året, och frågan är om det nya svenska bidraget behövs nu med ett bantat försvar, pressat av de senaste kränkningarna av svenskt territorium. Piratattackerna har i princip helt försvunnit, från omkring 200  per år mellan 2009 och 2011, till bara ett fåtal försök 2013 och 14. Inget fartyg har heller kapats de senaste två åren. Men just därför behövs den internationella insatsen, menar Hans Linde.

– Tack vare den här internationella insatsen så kan vi se att antalet piratattacker har minskat dramatiskt och att den humanitära hjälpen i stor utsträckning kan nå fram.

Men det är inte bara tack vare de internationella insatserna som sjöröveriet minskat. De har sedan 2008 skyddat FN:s hjälpsändningar och sett till att samtliga kommit fram utan att attackeras av pirater. De fartyg som utsatts för attacker har främst varit handelsfartyg och de har själva börjat skydda sig mot pirater; med ökade försiktighetsåtgärder, men också med beväpnade vakter, taggtråd och vattenkanoner.

Ett stort antal pirater -fattiga somaliska unga män - har gripits och dömts och sitter nu i fängelse - framförallt i Kenya och på Seychellerna, där EU upprättat särskilda domstolar.

Fortfarande hålls 37 personer gisslan av pirater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".