Fatima från Marocko dricker te innan hon går och lägger sig i kvinnorummet på Filadelfiakyrkans härbärge. Foto: Jenny Hallberg, Radio Sweden
Fatima från Marocko dricker te innan hon går och lägger sig i kvinnorummet på Filadelfiakyrkans härbärge. Foto: Jenny Hallberg, Radio Sweden

Få kvinnor till kvinnorum på härbärgen

"De är mer eller mindre stammisar"
3:58 min

Trots att hundratals är kvinnor bland de fattiga EU-medborgare som sover ute på Stockholms gator, står platser tomma i Filadelfiakyrkan när staden satsar på rum för bara kvinnor.

 – Här ligger just nu tre stycken; en från Polen, en från Rumänien och en från Marocko, säger Sören Kvarnström. Han ansvarar för verksamheten ikväll.

I en källarlokal under Filadelfiakyrkan ligger tolv vita madrasser utbredda på golvet. Bredvid varje madrass står en plastbox med sängkläder.

– Här sover man på madrasser på golvet. Vi har tolv platser för män och fyra för kvinnor i ett annat rum.

Sören Kvarnström visar runt i lokalen.

– De har sängkläderna i de här boxarna så de fixar det själva och skriver upp sig på en lista om de vill duscha, och sen får de mat.

Fyra killar i 25-årsåldern - alla volontärer - springer fram och tillbaka med matkastruller, tallrikar och bestick. Klockan är fem i nio och utanför står några män i kö, tysta och stilla. De väntar på att dörrarna ska öppnas.

– De står på gatan utanför och väntar. Klockan nio släpper vi in dem.

Är det fullt här alltid eller hur ser det ut?

– Det är alltid fullt, det kan jag säga, det är ytterst sällan det finns någon plats över. Det är många som inte kommer in. Inte på kvinnoplatserna, men på manssidan är det helt klart fullt.

En trappa upp, i ett litet rum med tunna skärmväggar - ligger tre madrasser på golvet. Det finns plats för fyra, säger Sören Kvarnström -även om det är svårt att förstå hur den ska få plats -men den fjärde madrassen har aldrig använts. Bara tre kvinnor har bott här de senaste veckorna.

– De är mer eller mindre stammisar, i och med att de inte har samma konkurrens som männen.

En av dem är Fatima från Marocko. Hon säger att det är bra här - att det blir som en familj.

– Very good här, för sova och för att äta. Vi är som en familj här.

Och Daniela från Rumänien, säger på engelska att det är skönt att slippa sova med män som snarkar.

– Det är verkligen bra och även om vi också snarkar lite, så är det inte som hos killarna, för det är många av dem som snarkar.

Hon har sovit på de andra härbärgena, i Hjorthagen, med nästan bara män, men här känner hon sig mycket tryggare.

– Självklart, för vi får vara ifred.

Men frågan är varför det inte är fler som kommer hit, när hundratals kvinnor sover ute på gatorna i Stockholm.

– Det stämmer att det är otroligt många och massor av kvinnor som sover ute, men de sover med sina familjer.

Sören Kvarnström förklarar att de flesta kvinnor som sover ute är romer från Rumänien och de är sällan här ensamma. Oftast är de familjer på omkring tio personer och härbärgena har ett centralt kösystem där de få platserna lottas ut. Då är det omöjligt för större grupper att få plats på samma ställe.

– Och här kan vi då bara ta emot ett begränsat antal och kommer då inte mannen in och får sova på samma ställe så vill de inte ha den platsen.

Ändå har staden avsatt över 800 000 kronor för ytterligare ca 20 platser bara för kvinnor i Convictus lokaler i Hjorthagen -en verksamhet som startar i januari. Och verksamhetschefen Claes Heijbel hoppas att kvinnorna ska komma dit.

 – Vi har en väldigt bra kontakt med den här gruppen och vi vet att det finns ett stort behov.

Men ni tror att kvinnorna kommer hit ändå?

– Vi tror det men kan inte säga säkert.

Många jag pratar med som arbetar med de fattiga romerna tror istället på familjeplatser - härbärgen för större grupper, där hela familjer kan komma in. Det är något som Stockholms stad nu ser över, i samarbete med flera kyrkor. Men det saknas fortfarande lokaler och det är ännu oklart när en sådan verksamhet kan komma igång.

Och under tiden sover fortfarande hundratals människor ute på gatorna, som Elena som sitter utanför en ICA-affär på Kungsholmen. Hon vet var härbärget för kvinnor ligger, men hon går inte dit, för hon tycker att hon stör, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".