Så här ska Nobel Center se ut. Foto: David Chipperfield Architechts Berlin
Så här ska Nobel Center se ut. Foto: David Chipperfield Architechts Berlin

Nätverk samlar kritiker mot nytt Nobelcenter

"Det finns bättre placeringar för detta bygget"
4:15 min

Det planerade bygget av det stora Nobelhuset på Blasieholmen i Stockholm möter nytt motstånd, nu från nätverket "Bevara Blasieholmen - flytta nobelbygget".

– Vi tycker att ett Nobelhus skulle kunna utgöra ett fint tillskott till staden om det uppförs på rätt sätt och på rätt placering. Vi tycker att Blasieholmen är en fel vald plats för det här bygget. Det är en väldigt känslig miljö, stora kulturhistoriska värden och viktig sjöfart för staden så vi tycker att det finns bättre placeringar för det här stora bygget, säger Caroline Silfverstolpe.

Det är nu tre år sedan Stockholms stad och Nobelstiftelsen enades om att undersöka möjligheterna att bygga ett speciellt Nobelhus som kunde fungera både som ett Nobelmuseum och som en lokal för den årliga prisceremonin och andra evenemang.

Staden och stiftelsen kom gemensamt fram till att Blasieholmen, med sitt centrala läge och närhet till Gamla stan och slottet, skulle vara en optimal plats för projektet. Men Nobelhuset har fått en hel del kritik. Många tycker att byggnaden skär sig mot de andra byggnaderna i området och andra är kritiska till att det gamla tullhuset som byggdes i slutet av 1800-talet kan tvingas att rivas för att ge plats för den nya byggnaden.

Caroline Silfverstolpe är en av de som är kritiska till bygget. Hon är grundare till nätverket "Bevara Blasieholmen - flytta nobelbygget" och tycker att Nobel Center borde ligga i helt en annan del av Stockholm.

– Vi tycker att ett sådant här Nobel Center skulle passa mycket bättre i en ny del av staden, till exempel Hagastaden som är en ny framväxande stadsdel med tydlig vetenskaplig fokus och närhet till Karolinska institutet, KTH, universitetet och även handels - att man placerar det här huset som en diamant bland dessa lärosäten. Vi tror att det skulle få en mycket positiv effekt för staden att sprida besöksmålen och skapa en publik plats i en ny del av staden, säger Caroline Silfverstolpe.

Gruppen har nu över 7 000 följare på Facebook och enligt Caroline Silfverstolpe har de fått in 3 000 namnunderskrifter i protest mot bygget. Susanne Lindh, vd för Nobelhus AB, tycker att det är bra att projektet debatteras och är inte förvånad över de negativa reaktionerna.

– Det skulle förvåna mig om det inte kom fram grupper som vill måna om hur platsen ser ut i dag. Det finns alltid grupper som organiserar sig på det sättet i Stockholm. För oss gäller det att försöka föra en dialog. I det här fallet så vill de ju, vad jag förstår, inte att nobelcentret ska ligga på Blasieholmen och det har vi olika uppfattningar om eftersom vi - tillsammans med staden - hävdar att det är där det bör ligga. Men när det gäller val av plats så är det så att nätverket måste prata med Stockholms stad och föra fram sina åsikter ditt eftersom detta är ett gemensamt arbete mellan oss och staden, säger Susanne Lindh.

I dagsläget håller Stockholms stad på att färdigställa en så kallad detaljplan för byggprojektet, men innan den kan bli klar och bygget kan påbörjas så har alla som berörs av bygget möjlighet att föra fram sina synpunkter till staden. Susanne Lindh säger att om valet av plats skulle överklagas eller ändras så blir Nobel Center - som det planeras att se ut i dag - troligtvis inte av alls.

– Annars blir det inget. Det är den här platsen som är vald för det här projektet och även för vår arkitekttävling, så det ser jag inte som möjligt. Då är det ett helt annat projekt. Däremot tror jag att vi måste anpassa huset kanske både i storlek och placering för att tillgodose synpunkter på stadsbild och så, det är vi fullt beredda på, men det kommer inte bli ett Nobelcenter i det här skicket någon annanstans i Stockholm, säger Susanne Lindh.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".