Bönelokalen i Eslöv låg på bottenvåningen i ett hyreshus. Foto: Drago Prvulovic/ TT
Bönelokalen i Eslöv låg på bottenvåningen i ett hyreshus. Foto: Drago Prvulovic/ TT

Moskébränder kan göra det svårare för föreningar att hyra bönelokaler

"Jag tror inte att hyresgäster vill ha några bränder i sina lokaler"
1:38 min

Efter den senaste tidens moskébränder oroar sig nu många svenska muslimer för att det kan komma att bli svårare att hyra bönelokaler och utöva sin religion i Sverige.

– Vi vet ju att det har varit svårt att hyra ibland i vissa områden, men vi vet inte om det beror på just sånt här. Däremot är vi rädda att det här kommer att bli en reaktion som vi kommer att se så småningom om det fortsätter på det här sättet. Det finns ju ingen hyresvärd som kommer att se det som positivt att ha en hyresgäst som ser till att det blir sådana här skador, säger Mohamed Amin Kharraki.

Det senaste året har det skett 13 attacker mot moskéer i Sverige. Förra veckan utsattes en moskélokal i Eslöv för ett brandattentat, och samma lokal har blivit vandaliserad hela tre gånger bara i år. Och liksom lokalen i Eslöv är de flesta bönelokalerna som utsätts för vandalisering och hot belägna i bostadshus.

Mohammad Hammoud är ordförande för islamiska föreningen i Västerbotten och han delar Mohamed Amin Kharrakis oro att om fler moskélokaler utsätts för bränder så kan det blir svårare för muslimska föreningar att hyra lokaler.

– Nog tror jag att det kommer att bli svårare, ja. Särskilt om bränderna fortsätter. Då tror jag att hyresgästerna kommer tänka en extra gång, för jag tror inte att de vill ha några bränder i sina lokaler inte, säger Mohammad Hammoud.

Mohammad Hammoud säger att de senaste attackerna har spridit oro bland deras medlemmar, men han tror inte att attackerna kommer att skrämma bort folk bönelokalerna.

– Jag tror inte att man kommer att sluta komma till moskén, det tror jag inte. Medlemmarna kommer att komma till moskén, men nog tror jag att det kommer att finnas en viss försiktighet och en oro att man ska bli offer för någon slags mordbrand, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".