Arbetssökande på AF
Foto: TT

Här finns jobben de kommande åren

"Det viktigaste är att åtminstone ha gymnasieutbildning"
2:20 min

De kommande två åren kommer arbetslösheten sjunka något, enligt en prognos från Arbetsförmedlingen. Tord Strannefors, prognoschef på myndigheten, tror att utvecklingen kommer att gynna ungdomar.

– När man ser en förbättring på arbetsmarknaden så brukar det gynna ungdomar. Men det förutsätter att de här ungdomarna har en gymnasieutbildning, för att hänga med på det här positiva tåget, säger Tord Strannefors.

De nästkommande åren kommer sysselsättningen att öka enligt Arbetsförmedlingens prognos, med 46000 nya jobb 2015 och 59000 2016. Arbetslösheten beräknas sjunka från 8,0 procent till 7,7 procent till 2016. Många av jobben kommer tillkomma i offentlig sektor men också i tjänstebranscher som restaurang och hotell i takt med att konsumtionen ökar.

Störst chans på jobb har man i sjukvård och skola, men också i byggbranschen, säger Tord Strannefors. Här finns stor efterfrågan, men för få utbildar sig.

– Vill man vara lite mer säker så ska man antingen välja en omvårdnadsutbildning och rikta sig mot äldreomsorgen eller hemtjänsten, eller så ska man satsa på en utbildning inom bygg. Eller utbildningar som leder till olika hantverksyrken som bilplåtslagare, billackerare och så vidare.

Tord Strannefors understryker att det enskilt viktigaste för att få ett jobb är att ha åtminstone en gymnasieutbildning. Även många lågkvalificerade yrken, som inte kräver specialistkompetens, går i störst utsträckning till människor med gymnasieutbildning eller högre.

Åke Gustafsson, analytiker på Swedbank, betonar riskerna med att vi har en tillväxt som framförallt är beroende av hur mycket vi konsumerar. Vanligtvis brukar svenska konjunkturuppgångar drivas av export, men i en allt osäkrare global ekonomi är det främst inhemska sektorer som står för tillväxtuppgången.

Börjar människor konsumera mindre, kan det också slå mot jobben, och de branscher där många nya jobb kommer skapas de närmsta åren, säger han.

– Det är ju de facto så att vi konsumerar mer och mer tjänster och många utav de konsumentnära tjänstenäringarna som restauranger och affärer är ju beroende av att vi konsumerar. Det är också kanske den konsumtionen vi drar ner på i första hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".