Militävövningen Nordic Battle Group  Hagshult. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
Militävövningen Nordic Battle Group i Hagshult i norra Småland. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

Expert: Sveriges gränser kan hotas om Nordic Battlegroup sätts in

"Det skulle påverka den egna försvarsförmågan negativt"
4:26 min

Om Nordic Battlegroup-styrkan skulle sättas in kan Sverige få det svårt att försvara sina gränser, enligt den militärstrategiska experten Stefan Ring.

– De förband som finns inom gruppen är högkvalificerade delar av den svenska försvarsmakten och skulle de sättas in i en internationell konflikt så skulle det, enligt min uppfattning, negativt påverka den egna försvarsförmågan. Eftersom försvarsmakten är så hårt ansträngd just nu, så behövs det inte så mycket för att den egna styrkan skulle nedgå på ett sätt som skulle kunna ses negativt ur ett nationellt försvarsperspektiv, säger den militärstrategiska experten Stefan Ring.

För 15 år sedan beslutade Europeiska rådet att det alltid ska finnas två Europeiska insatsstyrkor i beredskap och nu har det blivit Sveriges tur att för tredje gången axla ansvaret för en av dem. Fram till och med den 30 juni leder Sverige styrkan Nordic Battlegroup med soldater från Sverige, Estland, Finland, Irland, Lettland, Litauen och Norge.

Styrkan består av omkring 2 500 soldater och ska kunna vara på plats för att exempelvis medla i ett konfliktdrabbat område eller assistera vid katastrofer redan inom tio dagar. För att styrkan ska sättas in behövs det ett enhälligt beslut från EU:s medlemsstater, vilket har lett till att styrkan aldrig använts. Men det hoppas flera svenskar att det ska bli ändring på. Torbjörn Larsson, som leder operationen, säger på försvarets hemsida att det vore beklagligt om gruppen inte kom till användning och den tidigare utrikesministern Carl Bildt spekulerar på Twitter om att styrkan skulle kunna sättas in i till exempel Libyen. Men den militärstrategiska experten Stefan Ring är skeptisk.

– Det är väldigt lite som talar för det. Det är en komplicerad fråga, men jag kan hänvisa till ett exempel från den franska insatsen i Mali för några år sedan. Då hade Frankrike en battlegroup i beredskap, men man satte inte in den utan man valde andra militära förband istället. Den förklaring jag fick då var att det var alldeles för krångligt att gå genom EU och att det tar alldeles för lång tid. Ett annat skäl är av ekonomiska skäl, säger Stefan Ring.

Stefan Ring säger att Sverige främst har ansvarat för styrkan i hopp om att få större politiskt inflytande i EU och för att träna i internationella operationer. Och han säger att det finns en risk att just det politiska inflytandet försvinner om gruppen aldrig sätts in.

– Om man nu använder gruppen som ett politiskt instrument i EU, då blir det ju viktigt att gruppen också används. Om de aldrig används så finns risken att konceptet dör bort och det skulle, för Sveriges del, innebära en minskad möjlighet att använda det militära verktyget som ett politiskt verktyg i EU, säger Stefan Ring.

Sverige ansvarade för styrkan för första gången i början av 2008 och sedan dess har det svenska försvaret genomgått flera förändringar. Efter förra årets upprepade kränkningar av svenskt luftrum av bland annat ryska stridsflygplan och utländsk ubåtsaktivitet i Stockholms skärgård har det till exempel blivit viktigare för försvaret att prioritera det nationella försvaret, säger Stefan Ring. Men det betyder inte att den här typen av operationer är mindre relevanta i dag, säger han.

– Behovet för försvarsmakten har delvis förändrats och det kanske har blivit mindre viktigt att ha den här battlegroupen, men samtidigt så får vi inte glömma bort att vi lever i en globaliserad värld där Sverige är beroende av utvecklingen i omvärlden. Därför finns det en vikt vid att försvarsmakten upprätthåller den här internationella förmågan och då är battlegroupen ett sätt att göra det på, säger Stefan Ring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".