Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Foto: Theresia Viska
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet. Foto: Theresia Viska

Journalistförbundets ordförande oroad efter attacken i Paris

"Mest orolig för att vi får självcensur"
1:46 min

Starka fördömanden riktas nu mot förmiddagens attack mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Jonas Nordling, ordförande för Svenska journalistförbundet SJF, oroas över konsekvenserna.

– Jag är kanske framför allt mest orolig för att vi får en situation med självcensur - att man ytterligare begränsar sitt eget arbete utifrån att man är rädd för den ökande hotbild som uppstår. Vi ser redan nu tendenser hos kollegor som uppger att de lämnar bevakningsområden på grund av att man utsatts för påtryckningar och hot. 

Förra året dödades 118 journalister runtom i världen, enligt Internationella Journalistförbundet, de flesta i Pakistan och Syrien. Men att en så organiserad attack sker mitt i en västereuropeisk storstad är förstås väldigt oroväckande, säger Jonas Nordling, som tror att dådet i Paris får effekter också på medier i Sverige. 

– Som alltid så kommer väl säkerhetstänkandet på redaktioner att höjas ytterligare med anledning av det här. Det är ju samtidigt svårt att tänka sig hur man skulle kunna försvara sig mot en organiserad väpnad attack av det här slaget utan att själv bygga upp en väpnad styrka, och det är ju inte riktigt det samhälle som jag vill leva i. 

Här har Journalistförbundet ändå en viktig roll att spela, säger ordförande Jonas Nordling, och konstaterar att man har en ständig diskussion med medieföretagens ledningar hur man ska strukturera sitt säkerhetsarbete. I grund och botten handlar det om framtiden för vår yttrandefrihet, säger han. 

– Det är ju också det mål som den här typen av grupperingar har som vill begränsa det fria ordet, att stoppa den här typen av yttranden som leder till mångfald och en tillvaro där många åsikter kan stötas och blötas samtidigt.

Är det fria ordet hotat?

– Det fria ordet är alltid hotat runtom i världen, i Sverige såväl som i andra delar, så det fria ordet får man inte ta för givet, utan det måste försvaras varje dag, säger Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet SJF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".