Anna Kinberg Batra väljs till ny partiledare på moderata extrastämman i Solna på lördagen. Foto: TT
Anna Kinberg Batra. Foto: TT

Kinberg Batra tar över Moderaterna - "Starkt tryck i migrationsfrågan"

"Vi ska vara ett öppet Sverige"
3:27 min

Trots att det bubblar en hel del under ytan i Moderaterna kommer extrastämman på lördagen att välja Anna Kinberg Batra till ny partiledare.

-- Det här är en viktig stämma för Moderaterna. Vi kommer att välja Anna Kinberg Batra till vår nya partiledare. Men det handlar ju också om en start av ett utvecklingsarbete som vi har framför oss, som i grunden handlar om att vi vill komma tillbaka och vinna valet, allra senast 2018, säger blivande partisekreteraren Tomas Tobé.

Det blir en sorts nystart för Moderaterna när nu Fredrik Reinfeldt, som den siste av regissörerna bakom de Nya Moderaterna, avgår i samband med den extra partistämman i Solna på lördagen.

Tidigare partisekreteraren och arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, tidigare statssekreteraren Ulrica Schenström och tidigare chefsstrategen och partisekreteraren Per Schlingmann försvann från politiken redan för flera år sedan. Och strax efter valet i höstas kom också beskedet att både finansminister Anders Borg och Fredrik Reinfeldt lämnar.

Men man kan inte räkna med att det blir någon direkt förnyelse av partiet, säger Henrik Barvå, politisk redaktör för konservativa Nya Wermlands-Tidningen och en av dem som kritiserat de Nya Moderaternas utveckling på senare år. Anna Kinberg Batra är en politiker som i allt väsentligt följer i Reinfeldts fotspår, och hon kommer inte driva på någon förändring, tror han.

– I så fall skulle det snarare ske trots, snarare än på grund av, Anna Kinberg Batra. Att trycket kan bli för starkt i partiorganisationen och bland partimedlemmar och andra, säger Henrik Barvå.

Vad är det för tryck du pratar om?

– Det mest brännande frågan är elefanten i rummet, som inte alla vågar prata om: migrationsfrågan helt enkelt. Där framför allt de så kallade kommunmoderaterna, de moderata kommunpolitiker som finns ute i landet, ser de här problemen mer eller mindre dagligen. Och det trycket kommer ju bara bli starkare och starkare, eftersom asylmottagningen kommer att öka rätt markant de närmaste åren. Och vi ser inga tecken på att det trappas av.

Moderaterna backade hela sju procentenheter i valet, och den stora gruppen partibytare gick till Sverigedemokraterna, på grund av missnöje med den moderata migrationspolitiken - enligt olika analyser som gjordes efter valet.

Men någon het debatt kring den här och andra kontroversiella politiska frågor lär det inte bli på lördagens extrastämma. Den utlystes efter Fredrik Reinfeldts avgångsbesked (och tidigarelades efter statsminister Stefan Löfvens besked om att han tänkte utlysa nyval). Och så mycket mer än att välja en ny partiledare, och lyssna på tal av avgående och nyblivna partiledaren kommer man inte hinna med.

Frågar man blivande partisekreteraren Tomas Tobé så är det inte aktuellt att göra det svårare att få asyl i Sverige.

– Moderaterna står bakom att vi ska vara ett öppet Sverige, som måste ta ansvar i det mycket bekymmersamma läge vi har just nu, där ju människor flyr från krig och tortyr, och det är ju fruktansvärda bilder som vi nu möter. Däremot är det på det sättet att vi inte når hela vägen fram när det gäller integrationen i det svenska samhället. Och här har ju Anna Kinberg Batra och även andra varit tydliga med att vi har ett utvecklingsarbete att göra i Moderaterna, säger Tomas Tobé, blivande partisekreterare i Moderaterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".