Största inflödet av syrerikt vatten till Östersjön på 100 år

3:24 min

De senaste månaderna har den största mängden syrerikt vatten på över 100 år strömmat in i Östersjön, enligt tyska forskare. Bilden bekräftas av SMHI. 

– Det är mycket möjligt att det är så. Inflödet är nog på en all-time high i alla fall, säger Thomas Hammarklint oceanograf på SMHI. 

Under vintern har det flödat in nära 300 kubikkilometer syrerikt saltvatten i Östersjön. Det motsvarar ungefär 12 miljoner simbassänger eller dubbelt så mycket vatten som i Sveriges största sjö Vänern.

Siffrorna kommer från mätningar som det tyska Östersjöinstitutet i Warnemünde har gjort - och även SMHI:s mätningar tyder på liknande resultat.

Eftersom Nordsjöns saltvatten är tyngre än Östersjöns bräckta vatten så rör det sig längs bottnen och ger nytt syre till Östersjöns syrefattiga botten. Och det kommer innebära en ordentlig förbättring för Östersjön, säger Thomas Hammarklint, oceanograf på SMHI.

– Det vattnet kan flytta undan det dåliga och syrefattiga vattnet som nu ockuperar stora områden runt Gotland och Bornholm. Det blir en avsevärd förbättring av vattenkvaliteten på de här platserna, säger Thomas Hammarklint.

Döda, eller syrefattiga, bottnar är ett av Östersjöns största miljöproblem och beror till stor del på övergödning och algblomning. Uppemot 30 procent av Östersjöns botten lider i dag av syrebrist. När nu nytt syrerikt vatten kommer in kan det ge nytt liv till bottnarna och förhoppningsvis öka det hotade torskbeståndet, säger Thomas Hammarklint.

– Det beståndet som finns i sydöstra Östersjön skulle kunna komma tillbaka nu. Torsk som tidigare fortplantats i de här områdena kan kanske börja igen. De kräver en viss syrenivå och salthalt för att föröka sig och de förutsättningarna har ju inte funnits i Östersjön på många år nu, så det är förhoppningen, säger Thomas Hammarklint.

Samtidigt är det nya vattentillskottet bara en temporär lösning. Så fort fiskbeståndet ökar och algerna blommat över så minskar syrehalten i vattnet igen - och fortsätter att göra det tills nästa stora ström av saltvatten kommer in från Nordsjön.

Det senaste stora inflödet skedde 1993 och innan dess har det bara skett fyra riktigt stora inflöden sedan man började mäta i slutet av 1800-talet. Thomas Hammarklint säger att det beror på att strömmarna kräver väldigt ovanliga väderförhållanden, och tillägger att Östersjön egentligen skulle behöva den här typen av tillskott av syrerikt vatten betydligt oftare.

– Sådana kontinuerliga utbyten borde ske med några års mellanrum istället för vart tionde eller tjugonde år, men att få den situation som vi haft nu med låga vattenstånd i Österjön är inte speciellt vanligt. Sedan ska det dessutom följas av en mild vinter - som vi har nu - med mycket sydvästliga vindar så att det nya syrerika vattnet kan pressas in i Östersjön. Allt det ska inträffa samtidigt och därför sker det inte speciellt ofta, säger Thomas Hammarklint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista