Försvarsalliansen Natos flagga.
Försvarsalliansen Natos flagga. Foto: VADIM GHIRDA/TT

Kravet på Natoutredning chans för alliansen att vara tydlig opposition

"Finns i hög grad ett inrikespolitiskt perspektiv"
3:55 min

Att alliansens krav på en utredning om svenskt Nato-medlemskap kommer just nu kan vara ett taktiskt övervägande, menar Stefan Ring, militärstrategisk expert.

– Det man kan undra över lite grann är att den här frågan väcks med sån kraft ifrån Moderaterna, inte minst. När man under åtta års regeringsinnehav valt att inte driva den här frågan över huvud taget. Då kan man givetvis hävda att "det är först nu vi ska ta ett försvarsbeslut", men det gjorde man ju 2009 också. Det är väl det som kanske är mest förvånande. Det finns i hög grad också ett inrikespolitiskt perspektiv på att den här frågan dyker upp just nu, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert.

Han menar att decemberöverenskommelsen har betydelse för utspelet. I överenskommelsen gick allianspartierna i princip med på att släppa fram rödgröna budgetar under resten av mandatperioden. Här finns nu en chans att driva tydlig oppositionspolitik.

– Med tanke på den kritik som inte minst Moderaterna har fått inom de egna leden, om att man har lagt sig platt för Socialdemokraterna inom ramen för decemberöverenskommelsen, så är ju det här förstås ett sätt att markera en självständighet gentemot regeringen, att man driver en aktiv oppositionspolitik.

De fyra allianspartierna kräver alltså att regeringen tillsätter en utredning om svenskt Natomedlemskap - det stod klart när den nya Moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt installationstal i lördags meddelade att även hon ville utreda förutsättningar för ett svenskt medlemskap. Tidigare har Moderaterna varit emot en sådan utredning.

Socialdemokraterna är emot både ett medlemskap i Nato och en utredning om saken - och utrikesminister Margot Wallström (S) varnar dessutom för att en Natoutredning skulle skicka signaler till omvärlden om att Sverige är på väg att överge alliansfriheten.

Wallström vill få i gång en bred säkerhetspolitisk debatt i Sverige och ska därför i vår ge sig ut på en debatturné i landet. Till TT säger hon att en utredning om Nato-medlemskap skulle kunna motverka en sådan debatt, eftersom fokus då hamnar på den mest kontroversiella frågan. Även militärstrategiske experten Stefan Ring befarar att det kan bli fel fokus i försvarsdebatten.

– Att den försvarsekonomiska ramen på något sätt hamnar i skymundan, och att det istället blir diskussion om Nato. Det är det som oroar mig litegrann, att det blir sådana låsningar i den här frågan att man har svårt att komma överens. Men där hoppas jag att man kan skilja mellan de här två perspektiven - dels Försvarsmaktens reella behov av ett försvarsekonomiskt tillskott, dels diskussionen om Nato-medlemskap.

Men även om alliansen nu alltså gemensamt kräver en utredning om frågan så skiljer sig partiernas inställning till ett svenskt medlemskap åt. Folkpartiet och Moderaterna vill gå med i militäralliansen Nato, medan Centern och Kristdemokraterna för närvarande säger nej. 

Centerledaren Annie Lööf säger till TT att man inte tar ställning för eller emot medlemskap genom att säga att man vill göra en utredning, utan att det handlar om att "skaffa sig mer kött på benen". Men Stefan Ring menar att det hos Socialdemokraterna finns en annan inställning.

– Anledningen till att man från Socialdemokratisk sida är så negativ är just det här att man uppfattar att om man går med på en utredning då har man också indirekt gått med på att säga ja.

Stefan Ring vågar inte spekulera i hur troligt det är att det faktiskt blir en utredning - och poängterar samtidigt att en utredning inte behöver betyda att den politiska utvecklingen drivs framåt.

– Jag menar, Finland har haft tre utredningar utan att det egentligen har påverkat det politiska ställningstagandet. Annat än att man har ett bättre beslutsunderlag, man kan föra en annan typ av debatt än vad man kan göra i Sverige, baserat på de här utredningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".