Bild på Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Foto: Maja Suslin/TT
Karin Enström, Moderaternas utrikespolitiska talesperson. Foto: Maja Suslin/TT

Avvaktande reaktioner på förslaget om militär hjälp till kurder i Irak

"Viktigt att Sverige kan bidra i kampen mot terrorismen"
2:38 min

Regeringens förslag att skicka militär personal till Irak för att utbilda kurdiska soldater i kampen mot extremistiska IS kom som en överraskning för andra partier.

-- Vi har inte fått höra några som helst detaljer. Det är därför jag säger att jag vill avvakta mer information om hur det här är tänkt, säger Karin Enström är försvarspolitisk talesperson för Moderaterna.

Det var på Folk och försvars stora rikskonferens i Sälen i västra Dalarna som Margot Wallström berättade om regeringens planer på att bidra i kampen mot de islamistiska extremisterna i IS i Irak. Enligt henne har förslaget arbetats fram i samarbete med Finland, och hjälpen skulle framför allt riktas mot de kurdiska försvarsstyrkorna, peshmerga i norra Irak. Hon sa också att ser ut som om det skulle kunna ske under tyskt kommando.

Även för Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson kom förslaget som en nyhet. Han tycker att det är viktigt att Sverige stöder den kurdiska kampen mot Isis, men är inte säker på att det här är rätt sätt:

-- Vi vill inte avvisa det här förslaget, men vi vill absolut studera det närmare och ta reda på mer detaljer.

Moderaternas Karin Enström är ändå i grunden positiv till en insats av det här slaget.

– Det är ju viktigt att Sverige kan vara med och bidra i kampen mot terrorismen och i kampen mot IS fruktansvärda framfart. Vi behöver höra mer vad det här innebär i praktiken, och också titta på frågor kring säkerhet och hur det här ska utföras, säger Karin Enström.

Margot Wallström säger också att förslaget först ska förankras i riksdagen, innan det läggs fram där.

Per Jönsson är Mellanösternexpert på Utrikespolitiska Institutet och han tycker att Margot Wallströms utspel är märkligt. Det är uteslutet att Sverige skulle kunna runda den irakiska regeringen i Bagdad och ge direkt hjälp till kurderna i norr. Även om Kurdistan har en hög grad av självständigt har regimen gjort klart att allt stöd ska gå genom den, konstaterar han.

-- I slutändan kommer det säkert bli så att det heter att det går till Iraks militära styrkor, Iraks militära kamp mot IS. Sverige kan inte skicka vapen eller rådgivare direkt till Erbil och Sulaymaniyah.

Enligt Margot Wallström skulle den svenska insatsen bestå "ett antal militära rådgivare som kan hjälpa till med utbildningsinsatser". Och då handlar knappast om vanlig soldatutbildning, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

– Vanlig soldatutbildning klarar de nog av själva, vanlig rekrytutbildning. Men peshmerga är inte bra på sammanhållna operationer, större förband, stabsarbete och sådant. Det är möjligt att Sverige har något att lära ut där, säger Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".