Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler arbetslösa bland utrikesfödda

Publicerat tisdag 13 januari 2015 kl 12.40
"Om man tittar på antalet så har det ökat"
2:17 min
Foto: TT
Foto: TT

Antalet arbetslösa i Sverige fortsätter att minska, men bland utrikes födda var det fler som var inskrivna som arbetslösa i december förra året än året dessförinnan.

– Bland utrikes födda har den relativa arbetslösheten minskat, men om man tittar på antalet inskrivna på arbetsförmedlingen så har det ökat, säger Mats Wadman på Arbetsförmedlingen.

I december 2014 var 11,9 procent av de utlandsfödda i arbetskraften arbetslösa - det är en något lägre siffra än i december 2013. Men på grund av att fler utlandsfödda har invandrat till Sverige och blivit en del av arbetskraften så är antalet utrikesfödda som är arbetslösa fler i dag än för ett år sedan, närmare bestämt knappt 1 200 fler.

Samtidigt var det totalt sett 26 000 personer färre som var arbetslösa i slutet av förra året jämfört med året innan (385 000 öppet arbetslösa). Dessutom fanns det fler tillgängliga jobb och färre personer varslades om uppsägning förra året, enligt Arbetsförmedlingens statistik för december 2014.

Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen, säger att utrikes födda har stått för en stor del av sysselsättningsökningen i Sverige de senaste åren, men tillägger att de senaste strömmarna med många lågutbildade flyktingar är en utmaning för Arbetsförmedlingen.

– Det är ju fortfarande så att utrikes födda inte har samma sysselsättningsgrad som inrikes födda, utan det är fortfarande lägre, och vi ser en inströmning av utrikes födda på Arbetsförmedlingen där många har en låg utbildningbakgrund. Det är bland de grupperna som arbetslösheten ökar som mest, säger Mats Wadman.

Även om det kan vara svårt för de som kommer till Sverige utan gymnasieutbildning eller som har svårt för språket så finns det möjlighet att hitta jobb, säger Mats Wadman.

– Även om det ser dystert ut så är det ändå en del som får jobb inom exempelvis hotell- och restaurang och andra områden. Men generellt kan man säga att de som inte har en gymnasiekompetens, det gäller både inrikes- och utrikes födda, har det mycket svårare att få ett arbete än den som fullföljt gymnasiet, säger Mats Wadman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".