Raoul Wallenberg, svensk diplomat, på sitt kontor i Budapest. Foto: TT
Raoul Wallenberg, svensk diplomat, på sitt kontor i Budapest. Foto: TT

Raoul Wallenbergs minne hedras vid ceremoni i Budapest

"Stämningar som han motarbetade växer sig starkare i Europa"
2:00 min

70 år efter den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs försvinnande i Budapest, hålls idag en minnesceremoni där. Talman Urban Ahlin håller tal.

– Jag tror att det är värt att minnas att en människas mod kan rädda många, många människor. Det är ett föredöme som vi behöver, säger Sveriges riksdags talman Urban Ahlin, som håller tal vid ceremonin i Budapest idag.

Det var i lördags som det var exakt 70 år sedan Raoul Wallenberg greps av Röda Armén i Budapest, dit han kommit som speciellt sändebud till den svenska ambassaden 1944. Och genom att dela ut svenska skyddspass lyckades han rädda tiotusentals judar undan koncentrationslägren. 70-årsdagen uppmärksammades bland annat i Stockholm, där Wallenberg hyllades med tända stearinljus vid det centrala torg som fått hans namn. 

Idag är det svenska ambassaden i Budapest som arrangerar en minnesceremoni över Raoul Wallenberg. På plats finns bland andra ordföranden för organisationen Unga Romer i Sverige Emir Selimi, som tilldelades Raoul Wallenberg-priset 2014 för sitt arbete för mänskliga rättigheter. Och trots att så många år har gått är Raoul Wallenberg fortfarande aktuell, säger Urban Ahlin.

– Det är klart att vi ser idag hur stämningar som Raoul Wallenberg med sitt personliga mod motarbetade växer sig starkare i Europa. Hans gärning tror jag är nödvändig att vi sprider, för det kanske behövs mer än någonsin i dessa tider. 

Vad som hände med Raoul Wallenberg är fortfarande inte klarlagt. Enligt ryska uppgifter dog han i ett fängelse i Moskva 1947, men de uppgifterna är ifrågasatta. Men hans minne lever vidare. Det finns över 30 Wallenberg-monument världen över, och enligt regeringskansliet finns det ingen annan svensk som fått så många skolor, gator, parker uppkallade efter sig. Och även i Ungern finns ett stort intresse för honom.

– Det är jättestort. Det är ju ingen tvekan om det. Alla som jag pratat med lyfter ju upp Raoul Wallenberg. Han är ett välkänt namn, verkligen, säger Urban Ahlin, talman i Sveriges riksdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".