Kyrkogård. Foto: Wikimedia Commons.
Från och med den 17 augusti i år så gäller inte längre svensk arvslag som standard för svenska medborgare som bor i ett annat EU-land. Foto: Wikimedia Commons.

Nya EU-regler kan påverka utlandssvenskars arv

"Det kan få gigantiska konsekvenser"
4:07 min

Från och med i sommar gäller inte alltid svensk arvsrätt för svenskar som bor utomlands. Det är en av flera konsekvenser av nya gemensamma EU-regler som träder i kraft i augusti.

– Om en person har anknytning till två länder, till exempel en tysk medborgare som bor i Sverige, då finns det så kallade IP-regler som pekar ut att man ska följa antingen den svenska arvslagen eller den tyska arvslagen. Ett problem i dag är dock att varje land har sina egna IP-regler, och risken blir då att svenska regler pekar åt ett håll och utländska regler åt ett annat håll, då får vi ett allmänt kaos. Det är just detta som den här EU-förordningen är till för. Nu får vi samma IP-regler över hela Europa, säger advokaten Ulf Bergquist.

Från och med den 17 augusti i år så gäller inte längre svensk arvslag som standard för svenska medborgare som bor i ett annat EU-land. EU-kommissionen har nämligen beslutat att det från och med i sommar är arvslagen i det land man bor som gäller. För svenska medborgare som bor i ett annat land i Europa kan det till exempel innebära att anhöriga tvingas betala skatt på sitt arv eller att anhörigas rätt till arvet ändras.

Advokat Catarina Ceder rekommenderar att man tar reda på vilka regler som gäller i det land man bor för att ens familj ska slippa juridiska överraskningar vid ett plötsligt dödsfall.

– Man måste veta vad som gäller, för det är ju väldigt individuellt vad som är bra för mig. Det är väldigt stor skillnad mellan de Europeiska länderna vad det gäller till exempel barns rätt till arv, laglottens storlek, makes rätt till arv för att inte tala om sambors eller samkönade pars rätt till arv - där är det nog bara Sverige som har en skyddslagstiftning. En jättestor fråga är dessutom arvsskatten. Sverige har ingen arvsskatt, men det är det väldigt många länder som har, säger Catarina Ceder.

Samtidigt så är de nya reglerna bara grundprinciper och det finns flera undantag som är viktiga att ha i åtanke. Som svensk har man till exempel fortfarande möjlighet att välja att svensk arvslag ska gälla oavsett var i Europa man bor vid sin död genom att skriva in det i sitt testamente. Ett fåtal länder - som England och Irland - har dessutom valt att stå utanför överenskommelsen.

Advokat Ulf Bergquist rekommenderar precis som Catarina Ceder att man undersöker vilka regler som gäller i just det land där personen bor och Ulf Bergquist tillägger att även om det inte är ett krav så kan det underlätta att skriva ett nytt testamente i det land man flyttat till.

– Juridiskt sett så behövs det inte, men jag brukar rekommendera det ändå. Om du flyttar till Spanien och köper en villa där, gå till en spansk advokat och upprätta ett spanskt testamente på detta. För om du skulle gå bort och det här kommer under ögonen på en spansk notarie som inte kan internationella frågor så kommer han bara att bli nervös, och nervösa advokater eller notarier gör ingenting. Så det blir mer praktiskt. Rent juridiskt gäller dock ditt svenska testamente, säger Ulf Bergquist.

Den nya förordningen innebär dessutom att EU:s medlemsländer tvingas erkänna varandras domar. Tidigare har en svensk domstol kunnat komma fram till att en svensk medborgare har haft rätt till pengar eller andra tillgångar i ett annat land, men sedan inte kunnat kräva ut pengarna eftersom domen inte haft någon makt i det landet. Det här ändras också till sommaren och blir en klar förbättring, enligt Ulf Bergquist.

– Det här problemet löser vi nu inom EU därför att vi kommer erkänna domar mellan olika länder. En svensk domstols dom sträcker sig inte längre bara till Smygehuk utan ända till Gibraltar efter augusti, säger Ulf Bergquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".