Filip och Fredrik tillsammans med det somaliska bandy-landslaget. Foto: SF Film
1 av 3
Filip och Fredrik tillsammans med det somaliska bandylandslaget. Foto: SF Film
Cirkeln
2 av 3
Cirkeln. Foto: RMV Film.
Bianca Kronlöf i Ronnie Sandahls filmdebut "Svenskjävel". Foto: Hummel Film
3 av 3
Bianca Kronlöf i Ronnie Sandahls filmdebut "Svenskjävel". Foto: Hummel Film

Dokumentärer och debutanter på bioduken

"Nu uppfyller jag min dröm"
6:26 min

Den efterlängtade filmatiseringen av boken "Cirkeln”, och den omtalade dokumentären om det somaliska bandylandslaget i Borlänge är några av de svenska filmerna med premiär under våren.

Den svenska filmvåren bjuder på många debuter och dokumentärer. Även storfilmer som Jönssonligan och den efterlängtade filmatiseringen av boken "Cirkeln" har premiär under våren. En av säsongens mest omtalade filmer handlar om det somaliska bandylandslaget i Borlänge.

– För ett och ett halvt år sedan öppnade jag tidningen och läste "Somalia anmält till bandy-VM i Sibirien", och då tänkte jag att det här är någonting väldigt udda. Så jag fotograferade rubriken och skickade till Filip och sa "det här är någonting, ska vi åka upp till Borlänge?". Vi hade inga pengar utan åkte upp på chans och sedan har vi följt det här bandylaget som består av 17-18-åringar som har flytt kriget i Somalia, som har blivit bättre på bandy och hela vägen till VM i Sibirien, säger Fredrik Wikingsson som medverkar i dokumentärfilmen "Filip och Fredrik presenterar Trevligt Folk" tillsammans med Filip Hammar.

Duon, Filip och Fredrik, är välkända tv-profiler sedan tidigare och nu tar de steget ut på bioduken. Filmen följer ett gäng somaliska killar i Borlänge som tillsammans utgör Somalias bandylandslag. En av bandyspelarna är Ahmed Hussein, som känner sig stolt över filmen. 

Hur kändes det att spela bandy då?

– Det kändes inte så bra första gången. Den tanken jag tänkte från början var "ska jag spela bandy?" för jag har ingen erfarenhet av det. Men jag har alltid haft drömmen att spela ett VM. Jag ville bli fotbollsspelare men det blev jag inte, men sedan tänkte jag att nu uppfyller jag min dröm att spela i ett VM och det spelar ingen roll om det är bandy, hockey eller fotboll. Det kändes skönt. säger Ahmed Hussein. 

Flera svenska filmer under våren är dokumentärer. I "Förvaret" får tittaren följa med in på Migrationsverkets förvar där personer som ska tvångsavisas befinner sig innan avvisningen kan verkställas. Andra ämnen som dokumenteras är våld i nära relationer, i filmen "My life my lesson", och sökandet efter sin släkthistoria i "Storm över Anderna". 

Över hälften av vårens filmer är gjorda av debutanter. Ett exempel är Ronnie Sandahls film "Svenskjävel", som får premiär i mars. Redan nu har den vunnit flera prestigefyllda priser vid internationella filmfestivaler. 

– Den handlar om svenskar i Oslo kan man säga, den här nya unga underklassen som har blivit Norges tjänare. Vi får följa en ung svensk tjej som heter Dino, som är spelad av Bianca Kronlöf, och som får jobb på lite slumpmässiga skäl i en norsk medelklassfamilj som hushållerska och barnvakt. Sedan är det förvecklingar kring den maktrelationen i den här familjen som får bli ett exempel på maktbalansen mellan Sverige och Norge, berättar regissören Ronnie Sandahl. 

Huvudrollen spelas av Bianca Kronlöf som gör sin långfilmsdebut. Hon beskriver filmen som en kärlekshistoria som lyfter ämnen som klass, genus och makt. Central för filmen är relationen mellan Sverige och grannlandet Norge, och Bianca Kronlöf säger att hon hoppas man får en tankeställare när man ser filmen. 

– Det intressanta med Sverige och Norge är att för första gången så är Norge högre upp än vad Sverige är. Det är många som säger att vi är norrmännens polacker, men det visar ju på en rasism där vi tycker att det är okej att behandla polska personer på ett visst sätt på arbetsmarknaden. Jag tänker att det är ganska nyttigt att låta den svenska medelklassen åka till Norge och bli arbetarklass, säger Bianca Kronlöf. 

Det är flera storfilmer som har premiär under våren. Jönssonligan återuppstår i en ny modern tappning där gänget ska genomföra den perfekta stöten, och Kjell Sundvall har regisserat två komedier som går upp på bio under våren. I filmen "Prästen i paradiset" får vi se Kjell Bergqvist i rollen som en försupen präst i Thailand, och i filmen "I nöd eller lust" krackelerar familjerelationer när släkten samlas för en tre dagar lång bröllopsfest. För manuset står Monica Rolfner som tidigare skrivit manus till klassikern "Tomten är far till alla barnen".

En av vårens mest efterlängtade biofilmer är filmatiseringen av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandbergs bok "Cirkeln", som är den första delen i en fantasy-trilogi som utspelar sig i den påhittade staden Engelsfors. Bokserien om häxorna i Engelsfors är otroligt populär. En som tidigt fastnade för boken är Ludvig Andersson, som producerat filmen tillsammans med sin pappa kompositören Benny Andersson och Cecilia Norman Mardell.

– Jag läste boken "Cirkeln" och tyckte den var fantastisk. Min kompis Levan Akin, som är regissör, hade fått i uppdrag att regissera filmen så jag ringde till honom och sa att jag ville vara med, och då menade jag att koka kaffe eller vad som helst bara för att få vara inblandad i detta. Det kändes så otroligt kul. Så ringde han efter något år och sa att jag kunde få vara med, och då slutade det med att jag och min pappa startade ett filmproduktionsbolag och tog över hela produktionen. Nu två år senare är vi här. 

Ludvig Andersson säger att det är nervöst att se hur filmen kommer tas emot, eftersom det sällan är så att filmer lever upp till böckerna. Det håller Helena Engström, som spelar en av häxorna Anna-Karin i filmen, med om. 

– Det är klart att det är nervöst, det är väldigt mycket som ligger på ens axlar. Men det är en stor trygghet att en av författarna till boken, Sara Bergmark Elfgren, har skrivit manuset tillsammans med Levan Akin och att alla är så engagerade. Benny, Ludvig, Levan, alla är jättepassionerade över det här projektet.

Filmpremiärer


Januari

Jönssonligan - Den perfekta stöten 16/1
Filip och Fredrik presenterar trevligt folk 28/1


Februari

Storm över Anderna 6/2
Cirkus Imago - en chans på miljonen 6/2
Ceremoni 13/2
Cirkeln 18/2


Mars

I nöd eller lust 3/3
Dyke Hard 6/3
Bikes vs Cars 6/3, 13/3
My life my lesson 13/3
Svenskjävel 27/3


April

Förvaret 10/4
Miraklet i Viskan 17/4


Juli
Prästen i paradiset 3/7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".