Öppningsmatchen i Asian Cup mellan Australien och Kuwait. Foto: Wikimedia Commons.
Öppningsmatchen i Asian Cup mellan Australien och Kuwait. Foto: Wikimedia Commons.

Svensk medietystnad om Asian Cup i fotboll

"Bristen på nyheter och artiklar har varit påtaglig"
3:30 min

Under januari pågår Asiatiska mästerskapen i fotboll, men trots att många fotbollsälskare från deltagande länder lever i Sverige råder nästan total medietystnad därifrån.

– Bristen på nyheter och artiklar från Asiatiska mästerskapen har varit väldigt påtaglig inom de stora, klassiska mediebolagen, säger Pezhman Pars på den supporterdrivna sajten SvenskaFans.

Den 16:e upplagan av Asiatiska mästerskapen i fotboll drog igång den 9 januari med att Australien slog Kuwait med 4-1, detta Australien som trots att man tillhör en annan världsdel är arrangerande nation och en av favoriterna till slutsegern dessutom.

De flesta av Sveriges sportintresserade mediekonsumenter hörde nästan ingenting från den här matchen, och än mindre från de matcher som följde. Men helt tyst har det ändå inte varit. På SvenskaFans rapporterar Pezhman Pars om de iranska matcherna, och där är intresset stort, berättar han.

– Det är många som har åsikter och tycker och tänker hur laget ska spela. Många som delar med sig av olika klipp och som är väldigt duktiga och insatta i den iranska fotbollen.

Det är många med iranskt påbrå som lever i Sverige, och i turneringen spelar också Irak, ett annat av de länder varifrån många har invandrat till Sverige. Även Palestina är representerat.

Radiosportens chef Markus Boger medger att Asiatiska mästerskapen hamnat i skymundan, och han förklarar det med hård konkurrens från andra sporter och att det ändå är så mycket fotboll i Sverige Radios sportrapportering.

– Vi skulle säkert kunna göra mer. Och det får vi fundera ett varv på om vi ska göra mer, och vi har gjort för lite. Samtidigt får man tänka på att det är väldigt många som har synpunkter på det vi gör, att vi ska göra mer av den här sporten, mer av den andra sporten. Och vi klarar inte av att göra allt, utan det är en prioritering hela tiden. Fotboll gör vi väldigt mycket. Då är det också en avvägning: hur mycket fotboll ska vi verkligen göra, frågar sig Markus Boger. 

Pezhman Pars på sajten SvenskaFans tror att det finns ett bredare intresse för mästerskapen. Inte bara från personer med bakgrund i deltagande länder, utan också bland andra fotbollsintresserade som får chansen att stifta bekantskap med nya spelare och en annan typ av fotboll.

Men de få gånger som det ändå rapporterats om Asiatiska mästerskapen i svenska medier har det inte handlat om taktik och spelformationer och form, säger Pezhman Pars. Det har varit reportage, främst om Palestina, och då inte så mycket om själva landslaget.

– Utan om det krigsdrabbade, det svårt utsatta Palestina, som trots alla dåliga förutsättningar lyckas ta sig till Asiatiska mästerskapen. Men vi får veta väldigt lite om vad Palestina är för ett fotbollslag. Utan det handlar mer om någon finare snyfthistoria, skulle jag vilja säga, säger han.

Nu väntar kvartsfinaler i Asiatiska Mästerskapen. Finalen spelas den 31 januari, och vilka landslag är det då som slåss om titeln?

– Sydkorea kan komma att överraska, tillsammans med Japan. Jag tror att Australien som värdland kommer att snubbla på mållinjen. Iran får väl ses lite som en outsider. Men med lite "stolpe in" kan man ta sig hela vägen, säger Pezhman Pars på den supporterdrivna sajten SvenskaFans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".