Sverker Martin-Löf tvingas bort från sina uppdrag efter den senaste tidens granskningar.
Sverker Martin-Löf tvingas bort från sina uppdrag efter den senaste tidens granskningar. Foto: Industrivärden.

Näringslivstopp lämnar sina uppdrag efter kritisk granskning

"Mäktigaste personen som finns i svenskt näringsliv"
3:38 min

Sverker Martin-Löf lämnar nu sina uppdrag efter den senaste tidens kritiska granskning av hans, och bolagens, förehavanden. Det får stora konsekvenser för de inblandade företagen.

– Sverker Martin-Löf är kanske den mäktigaste personen som finns i näringslivssverige genom att han har suttit på så otroligt många positioner under så lång tid och kunnat bygga upp det här systemet omkring sig. Det är unikt i sig att det som har funnits kring alla dessa bolag nu försvinner, säger Torbjörn Isacson, journalist på Svenska Dagbladet, som har granskat Sverker Martin-Löf och gjort en rad avslöjanden som nu lett fram till att Sverker Martin-Löf aviserat sin avgång ett år tidigare än väntat.

Sverker Martin-Löf är ordförande i Industrivärden, som är ett av Nordens ledande investmentbolag. Han är också ordförande i skogs- och cellulosa-bolaget SCA och stålkoncernen SSAB och sitter i styrelsen för flera andra storbolag.

SvD och sajten N360.se har kunnat visa att flera toppnamn inom svenskt näringsliv flugit med SCA:s privatplan, bland annat till och från jaktresor. Sverker Martin-Löf ska också vid ett flertal tillfällen tillsammans med sin familj använt sig av flygplanet.

Det har även visat sig att representanter från den revisionsbyrå som bolaget tog in för att granska resorna själva hade rest med planet.

Andra uppgifter är att Martin-Löfs son har varit inblandad som rådgivare i miljardaffärer som SCA gjort.

Avslöjandet handlar även om hur en grupp näringslivstoppar i den så kallade Handelbankssfären sett till att placera varandra på olika positioner i de berörda företagen. Ägarförhållandena i sig är komplicerade, men genom att ha varandra som chefer i de olika företagen kring Handelsbanken så har de kunnat komma undan med beteenden, så som att använda företagets flygplan för privata ändamål.

– De har skapat ett system där de har kunnat bestämma över varandra och skaffat sig förmåner som vida skiljer sig från vad som gäller alla andra anställda i de här bolagen, säger Torbjörn Isacson.

Att Sverker Martin-Löf nu lämnar sina uppdrag leder till en kedjereaktion i bolagsstyrelserna inom Handelsbankssfären. Handelsbankens styrelseordförande Anders Nyrén kommer ta över platsen som ordförande i Industrivärden, och i och med det lämnar han ordförandeskapet i Handelsbanken.

Torbjörn Isacson säger att risken för en maktkamp inom bolagen är liten, men att det uppstår ett vakuum när Sverker Martin-Löf tvingas bort.

– Det är ett 2-4 personer som tillsammans har skaffat sig en ställning där de styrt allting. När huvudpersonen försvinner så blir det ett vakuum för det finns ingen annan som är beredd att kliva fram och ta positionen.

Torbjörn Isacson säger att konsekvenserna för bolagen kan bli stora. Rent ekonomiskt tror han att det är positivt för bolagen och att kostnaderna kommer minska, eftersom den här typen av beteende som nu har avslöjats inte längre kommer att tolereras. Och sedan beskedet om Sverker Martin-Löfs avgång kom har aktierna i de berörda bolagen bara rört sig marginellt.

Torbjörn Isacson tror att det kommer att dröja innan vi får se en person med en så unik maktposition som Sverker Martin-Löf i svenskt näringsliv igen.

– Kortsiktigt blir det lite turbulent för företagen. Långsiktigt tror jag att det är väldigt positivt för de inblandade bolagen för det är en osund kultur som har funnits där och som förhoppningsvis kommer att försvinna nu. Jag tror att på lite längre sikt att det är bra för de inblandade företagen att det sker en förändring, säger Torbjörn Isacson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".