Kulturkartläggning från World Values Survey.
Kulturkartläggning från World Values Survey. Foto: World Values Survey/IFFS

Sverige är inte landet lagom

"Vi är så olika som man kan vara"
2:39 min

Sverige är ett av världens mest extrema länder, visar en kartläggning av värderingar i världen. Svenskarna känner sig generellt sett trygga, jämställda och tycker migration är bra.

– Det som är kanske lite förvånande för många är att Sverige sticker ut. Vi är verkligen inte landet lagom. Vi är så olika som man kan vara, till exempel i migrationsfrågan. Trots att vi i Sverige har en sådan diskussion kring invandringen just nu, så är det så att när man mäter och frågar folk i landet och jämför med andra länder så är vi ett land som ligger väldigt lågt när det gäller negativa attityder till invandring, säger Bi Puranen som är generalsekreterare på World Values Survey som mäter och kartlägger människors värderingar i världen.

Kartläggningen utgår från vanliga människors uppfattning om en rad olika frågor. Sverige sticker ut i mätningen och kallas för ett av världens mest extrema länder, eftersom vi placerar oss längst upp till höger på kartan vilket innebär att svenska medborgare är väldigt sekulariserade och tycker självförverkligande och individuell frihet är viktigt. Sveriges motsats är Marocko som hamnar längst ned i det vänstra hörnet. Marocko ses som ett religiöst land vars medborgare värderar överlevnad före egen frihet.

Förutom att svenskar har en positiv attityd till migration så visar undersökningen att Sverige är ett jämställt land, men däremot har vi inte en lika hög aktning för äldre som andra länder. Vi känner oss också trygga och har en stor tilltro till samhällssystemet och varandra.

– I många länder är det precis tvärt om där man känner en väldigt osäkerhet. Hoten för terrorism, hoten med inbördeskrig och krig, till exempel i Mellanöstern. Men samtidigt känner människor en trygghet i det lokala, i familjen och vänkretsen som finns. Den här spänningen är intressant.

Just säkerhetsfrågorna sticker ut från den förra mätningen som presenterades år 2008. Rädslan har till synes vuxit, men Bi Puranen säger att det inte är säkert att människor faktiskt har blivit räddare eller om de starkare attityderna beror på att informationsflödet kring terror och konflikter är större i dag än tidigare. I Sverige känner vi oss fortfarande förhållandevis trygga, säger Bi Puranen.

Varför Sverige är ett land som skiljer sig så från de andra deltagarländerna har många förklaringar. Bi Puranen säger att svenskarnas värderingar är starkt påverkade av vår välfärd, men att det finns mycket som kan förbättras även här.

– Det handlar om att vi har byggt upp ett välfärdssystem som gör att man både kan arbeta och ha barn till exempel och det gör att kvinnors situation blir mycket starkare än vad den hade varit annars. Att vi har institutioner som skyddar människor, och att vi till exempel kan skilja oss om man behöver det. Relativt sätt är det förstås väldigt fritt, men det finns ju hemskt mycket kvar att göra, säger Bi Puranen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".