Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ordet klitoris vållar debatt bland somalier

Publicerat fredag 23 januari 2015 kl 15.43
"Sa att vi har tappat fattningen"
3:00 min
 

I ett inslag om en operation för könsstympade kvinnor använde den somaliska redaktionen på Radio Sweden ordet "klitoris" i radio. Och reaktionerna blev väldigt blandade.

– Den hårdaste reaktionen var att vi har tappat fattningen. Att vi är helt dumma i huvudet eftersom vi tar upp det här på somaliska, säger Kenadid Mohammed, som är reporter på den somaliska redaktionen på Radio Sweden.

Innan inslaget om den revolutionerande operationsmetoden för könsstympade kvinnor skulle sändas diskuterade den somaliska redaktionen på Radio Sweden hur man skulle framföra budskapet på bästa sätt för sina lyssnare. Att prata om det kvinnliga könsorganet är kontroversiellt inom den somaliska kulturen och ordet "klitoris" har aldrig använts på somalisk radio tidigare.

När inslaget lades upp på Facebook startades en hätsk debatt, framförallt mellan män.

Kenadid Mohammed säger att flera av männen som kommenterade på Facebook presenterade egna förslag på vad de hade kunnat använda för ord istället för "klitoris".

– En kille skrev att man skulle kunna använda "kvinnligt könsorgan", men det motsvarar ju inte vad man har klippt bort, och vad man har återskapat. Det var någon annan som uttryckte att man skulle använda "livmoder" och det är ju helt fel. Vi ville att man skulle ge informationen så den blir rätt uppfattad, det är därför vi har bestämt att använda ordet.

Han tror att det beror på en hierarki som finns i den somaliska kulturen, där män i högre utsträckning sätter dagordningen. Att prata om manliga könsorgan, att säga "förhud" när man pratar om manlig omskärelse eller att säga ord som "pungkulor" är inget problem. Men den kvinnliga sexualiteten är fortfarande oerhört tabubelagd.

På Facebook gick det fort innan kommentarerna nådde över 50 stycken. Och trots mycket skepsis, var ändå nästan hälften ganska positiva till ordvalet.

Och positivare blev reaktionerna också när Somaliska redaktionen senare la upp ett Facebook-klipp, där Kenadid förklarade varför man valt att göra den publicistiska bedömning man gjorde.

Den somaliska journalisten Murkhtar Mohammed Yusuf var en av de som kommenterade på inslaget. Han tror att det här kan öppna upp en viktig diskussion inom den somaliska gruppen.

– Det kan leda till att vi kommer fram till en punkt som samhället behöver, och det är att kvinnorna ska ha chans att delta i debatten. Och det är bra. Jag tycker att det var ett bra sätt av er att göra det här, så att man kan börja diskutera det här.

Kenadid håller med om att det här kan generera en välbehövlig debatt inom den somaliska gruppen, om jämställdhet och om gamla tabun.

– Det är ju början det här. Jag fick till och med ett meddelande imorse innan jag gick till jobbet från en pappa som skrev att han sitter hemma med sin sjuåriga son och de diskuterar det här. Han var lite negativ att vi tog upp det, men att han berättar det, att vår diskussion har kommit till köksbordet, det är väldigt positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".