Tre döda i tågolycka i Trehörningsjö. Foto: Lennart Sundwall
Järnvägsöverkorsningen i Trehörningsjö där olyckan skedde. Foto: Lennart Sundwall

Förlorade familjen – men svårt få visum för att säga adjö

"Det saknas bland annat en återresebiljett"
1:38 min

I lördags förlorade Zaki från Afghanistan sin fru och två barn när de blev påkörda av ett tåg vid en järnvägsövergång utanför Örnsköldsvik. Nu har han problem att få visum till Sverige för att ta hand om deras kvarlevor.

Zaki – som egentligen heter något annat – lever som papperslös i Grekland. Han har varit i kontakt med svenska ambassaden i Aten för att få ett visum så att han kan komma till Sverige och ta hand om kvarlevorna efter sin döda familj. Hittills utan framgång trots att han säger att han uppfyllt alla villkor som ambassaden har ställt.

– De sa till mig att jag skulle lämna mitt pass, så jag lämnade det. Senare sa de att jag måste ha en försäkring och trots att det var svårt kunde jag skaffa det med hjälp av andra afghaner i Grekland. Till slut sa de att jag måste ha en biljett till Kabul och då skaffade jag det också, säger Zaki.

Och han berättar sedan att han också var tvungen att visa att han har pengar att försörja sig med under tiden i Sverige, 50 euro per dag. Även det har han nu kunnat ordna, mitt i sorgen efter sin döda familj.

Kaarlo Laakso är ministerråd på svenska ambassaden i Aten. Han hävdar att ambassaden inte har fått se någon biljett till Afghanistan, och inte heller fått en garanti för att Zaki kan försörja sig under sin tid i Sverige.

– Det är en oerhört tragisk händelse. Och vi har försökt hjälpa honom och kontaktat Migrationsverket för att se om vi kan få till ett snabbt beslut. Men det saknades några delar i det här paketet.

Vilka delar var det som saknades?

– Det vi inte har sett, och det med respekt för att jag kanske inte har alla delar av ärendet klart för mig. Det vi inte hade sett i går i alla fall, det var just en återresebiljett och en garanti, eller ett bevis på att den här personen kan försörja sig i Sverige under den tiden som han kommer att vistas där, säger Kaarlo Laakso, ministerråd på svenska ambassaden i Aten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".