Annika Söder, kabinettsekreterare vid UD. Foto: Jörgen Heikki.
Annika Söder, kabinettssekreterare vid UD. Foto: Jörgen Heikki.

Nu har Sverige frågats ut i FN-råd för mänskliga rättigheter

"Vi bereder nu en strategi för mänskliga rättigheter"
2:58 min

Regeringen säger fortsatt nej till den internationella konvention som skulle säkra samers markrättigheter men håller öppet för en oberoende människorättsinstitution.

– Det är en fråga som vi håller på och bereder och som vi tittar på nu; hur en nationell strategi för mänskliga rättigheter ska se ut och om den ska innefatta en eventuell institution, säger Annika Söder, kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet.

Det är nu andra gången som Sverige granskats i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. En svensk delegation, bestående av 16 personer och ledd av kabinettssekreterare Annika Söder, fick svara på frågor och ta emot rekommendationer från övriga nationer i FN. Och den tydligaste rekommendationen som Sverige fick, säger Annika Söder, gäller just att skapa en oberoende institution som ska jobba med mänskliga rättigheter i Sverige.

Det här är ett krav som Svenska FN-förbundet har drivit hårt, för den här typen av institution finns redan i många andra länder, berättar förbundets ordförande Aleksander Gabelic, också han på plats i Genève.

– Det finns i 17 av 28 länder i EU och i andra länder i världen, så det här skulle vara ett stöd i antidiskrimineringsarbetet och också mot rasism genom att man kan få kommunala tjänstemän att bättre förstå hur de här rättigheterna och fina orden kan tillämpas i verkligheten, säger Aleksander Gabelic.

Flera länder ansåg också att Sverige borde skriva under den internationella konvention, som heter ILO 169, och som handlar om urfolks rättigheter. Det här skulle vara ett sätt att stärka samernas rätt till mark och vatten. Men det här kunde Annika Söder inte säga ja till. Frågor om markrättigheter är mycket komplicerade, konstaterar hon, och hänvisar till att det pågår diskussioner om en nordisk samekonvention.

Aleksander Gabelic på Svenska FN-förbundet var ändå positiv till att det pratades så mycket om samernas situation under utfrågningen.

– Jag tycker ändå att det var väldigt positivt att samernas rättigheter till land, fiske, vatten och även demokratiskt inflytande togs upp. Även från sådana länder som man kanske inte förväntade sig, som Albanien till exempel, säger Aleksander Gabelic på Svenska FN-förbundet.

Nu är det upp till regeringen att ta ställning till och svara på de rekommendationer som man fick under utfrågningen. Vid den förra granskningen 2010, svarade man ja på 106 av omkring 150 rekommendationer. Huvudintrycket från dagen var ändå positivt, tyckte kabinettssekreterare Annika Söder.

– Det är alltid bra att bli granskad för då skärper man till sig. Vi har fått väldigt mycket beröm för att vi är en stark nation för mänskliga rättigheter generellt, och vi har fått många frågor kring diskriminering och hatbrott, något som är väldigt bekymmersamt i Sverige och många andra Europeiska länder i dag, så jag förstår att det är väldigt många som är engagerade i det, säger Annika Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".