Lars Dencik, professor i socialpsykologi vid vid Roskilde universitet, Danmark. Foto: Malin Hoelstad/TT.
Många judar känner oro för att bära kläder med judiska symboler, säger professor Lars Dencik vid Roskilde universitet. Foto: Malin Hoelstad/TT
Förintelsens minnesdag

Lite antisemitism i Sverige - men många judar känner oro

"Finns en ängslan att gå till synagogor"
3:57 min

Sverige är ett av världens minst antisemitiska länder, och många av judarna i Sverige känner sig också hemma här. Men Malmö skiljer ut sig.

Lars Dencik är professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet och han har undersökt hur judarna i Sverige har det, jämfört med i andra europeiska länder.

– Malmö är väldigt, väldigt annorlunda. Mycket mer händer i Malmö av oro och attacker, än i Stockholm. Och de flesta judarna i Sverige bor i Stockholmstrakten, säger han.

Antisemitismen i Malmö uppmärksammades nyligen i ett avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning. Där visades bland annat hur en reporter som satt på sig en traditionell judisk kippa och en Davidsstjärna trakasserades när han rörde sig i delar av staden, och flera judar i Malmö vittnade om återkommande hot och attacker.

Men Malmö är ett undantag, menar Lars Dencik, som är professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet.

– De undersökningar som jag har gjort visar att den judiska befolkningen i Sverige trivs med att vara i Sverige. De känner sig väl hemma i landet. Och faktiskt mer än judar i andra länder känner sig hemma i sina länder. Det är till och med så att en rätt betydande del av den judiska befolkningen i Sverige är invandrad under senare tid, alltså inte född i Sverige eller har föräldrar som inte är födda i Sverige. Och de tycker ändå att de hör hemma i landet, säger han.

Enligt en enkätundersökning från den internationella organisationen Anti-Defamation League, där 53 000 personer runtom i världen har frågats ut, är Sverige ett av världens minst antisemitiska länder. Sverige hamnar på plats 100 av 102 länder. Bara i Laos och Filippinerna finns mindre antisemitiska fördomar.

Ändå finns det bland judar i Sverige en ganska utbredd oro för att visa sin judiska identitet, säger Lars Dencik.

– Man kan säga att svenska judar är mycket väl integrerade. Men judar i Sverige har också en rätt hög ängslan för att de kan bli utsatta för någonting. Till exempel att gå med judiska symboler är det inte många som gör, det är nästa bara en enstaka rabbin och någon mer som går öppet med judiska symboler, därför att folk är oroliga för att göra det. Och det finns också en ängslan att gå till judiska arrangemang och judiska institutioner och synagogor för att man är rädd att det kan hända någonting på vägen dit eller när man är där.

Angreppen mot judarna kommer från olika håll, säger Lars Dencik. Traditionellt har antisemitismen drivits av grupper på den yttersta högerkanten, men idag är det andra grupper som står för det mesta av hoten och trakasserierna.

– Det som mina undersökningar visar när det gäller Malmö till exempel, är att när man frågar vem som är de främsta förövarna, de som utför attackerna eller kastar ägg eller spottar och bär sig åt på det sättet, så är det mestadels, och mycket mer i Malmö än på andra håll, vissa extrema muslimska män framför allt. Och så är det också det som vi kallar, extremistiska vänsterorienterade personer, det är alltså ofta sådana här anarko-nihilistiska grupper som också kan delta i sådana aktioner, säger han.

Och det handlar om antisemitism, konstaterar han, när personer låter ett missnöje med Israels politik gå ut över enskilda judar i Sverige.

Efter terrordåden i Paris har det rapporterats om att tusentals franska judar nu tänker lämna landet och flytta till Israel. Även i Sverige finns det de som flyttar, framför allt från Malmö, säger Lars Dencik.

– Det finns en ganska betydande grupp judar som lämnar Malmö, därför att Malmö är så utsatt och det är så obehagligt för många judar att vara i Malmö. Så de flyttar till exempel till Stockholm. Och några flyttar väl till Israel, men ganska många som jag personligen känner till har flyttat från Malmö till Stockholm, säger Lars Dencik, som är professor i socialpsykologi vid Roskilde universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".