Marchaller på rad. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Förintelsens minnesdag uppmärksammas på flera platser i landet. Många marschaller lyste upp skolgården på Fryxellska skolan i Sunne denna morgon. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Många minnesstunder för Förintelsens offer

"Otroligt viktigt att berätta om vad som skedde"
1:49 min

Minnesdagen för Förintelsen uppmärksammas på flera sätt och på många platser. Bland annat hålls en minnesceremoni i Stockholm, där en utställning med vittnesmål från överlevande visas.

I dag uppmärksammas minnesdagen för Förintelsen under andra världskriget, då sex miljoner judar dödades av nazisterna, och många andra dödades för att de var till exempel romer, homosexuella eller handikappade. I år uppmärksammas speciellt att det är 70 år sedan befrielsen av koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau, där omkring 1,3 miljoner människor mördades under Förintelsen.

– Sverige var ju inte inblandat i andra världskriget, men det är otroligt viktigt att berätta om vad som skedde i Europa under andra världskriget, och att Sverige faktiskt på olika sätt påverkades och hade en roll. De överlevande som finns kvar har varit ute och berättat i skolor och i andra sammanhang och gjort en otroligt viktig insats. Och det handlar ju om att föra informationen och minnet vidare, att förstå att saker och ting kan upprepas, säger Johan Perwe som är pressekreterare på myndigheten Forum för levande historia.

Forum för levande historia har ett nationellt uppdrag att samordna och stödja alla de arrangemang som ordnas ute i landet för att uppmärksamma förintelsens minnesdag. I deras kalendarium finns runt 110 olika arrangemang, från Gällivare i norr till Trelleborg i söder. I Stockholm arrangerar man en minnesceremoni på Raoul Wallenbergs torg, där bland andra statsminister Stefan Löfven kommer hålla tal. Det blir jiddischmusik och dottern till en överlevande kommer berätta om folkmordet på romer under Förintelsen.

– Och det kommer vara musik och ljuständning på slutet, så att allmänheten får möjlighet att tända ljus för att minnas offren för Förintelsen, säger Johan Perwe.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm finns nu också en utställning att se, som heter "70 år sedan befrielsen". En utställning som vem som helst också kan visa på sin egen arbetsplats, eller skola till exempel.

- Man kan skriva ut den och sätta upp den på till exempel bibliotek eller i skolan. Den utgår från överlevandens vittnesmål från lägren, getton, deportationen, Kristallnatten, och erfarenheter från antisemitism och antiziganism, säger Johan Perwe på Forum för levande historia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".