Ann-Cathrine Jungar, statsvetare. Foto: Södertörns högskola.
Forskningsläget är oklart, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar. Foto: Södertörns högskola.

Oklart vem som vinner på FP:s och KD:s flyktingutspel

"Sverige anpassar sig till det övriga Europa"
4:34 min

Folkpartiets utspel om hårdare krav vid anhöriginvandring och språkkrav vid medborgarskap hänger, precis som KD:s flyktingpolitiska utspel nyligen, samman med SD:s framgångar, säger statsvetare.

– Det har ju att göra med att Sverigedemokraterna har lagt den integrationspolitiska och invandringspolitiska debatten högt på den politiska dagordningen och de övriga partierna behöver respondera på det. För det andra vill man hämta tillbaka väljare som man förlorat till Sverigedemokraterna, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola. 

Det var i december förra året som Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund presenterade sitt partis förslag för att få ned kostnaderna för flyktingmottagningen. Det handlade bland annat om en sänkt etableringsersättning och tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta.

Idag är det Folkpartiet som föreslår hårdare krav vid anhöriginvandring, och språkkrav vid medborgarskap bland annat.

I båda de här fallen har partierna valt att prata om förändringar och förbättringar av integrationspolitiken, även om de här utspelen också berör migrationspolitiken. Och att man gör så har sina naturliga förklaringar, säger Ann-Cathrine Jungar.

– Det är mycket känsligare att diskutera volymen. Både under valkampanjen i september och senare så har partierna sagt att de inte tänker ta upp frågan om mindre invandring till Sverige, det som varit Sverigedemokraternas primära ståndpunkt. Men med Folkpartiets ökade krav på försörjning vid anhöriginvandring så kommer det ju påverka volymerna. Men det är ju ett mycket mer känsligt område att diskutera, säger Ann-Cathrine Jungar.

Att utspelen kommer nu beror, enligt Ann-Cathrine Jungar, också på att styrkeförhållandena inom partierna har ändrats, till förmån för de som förespråkar mer krav i flyktingpolitiken.

Folkpartiet har tidigare profilerat sig i den här frågan. Redan 2002 fick man kritik för att flirta med de främlingsfientliga när man föreslog språktester vid medborgarskap. Men för Kristdemokraternas del handlar det om en tydlig kursändring, säger statsvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Det har ju blivit en förändring i deras flyktingpolitik från att Göran Hägglund stod på Sergels torg i Stockholm 2005 och pläderade för allmän flyktingamnesti till att Kristdemokraterna i dag lägger det ena förslaget efter det andra för att försvåra flyktingmottagandet och göra det mindre attraktivt att komma hit, säger Magnus Hagevi.

Vad blir då följden av att Kristdemokraterna och Folkpartiet nu vill profilera sig i flyktingfrågan?

Forskningen ger inget klart besked om det, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar vid Södertörns högskola. Å ena sidan kan det bli så att en del av de väljare som egentligen sympatiserar med ett annat parti, men valt Sverigedemokraterna på grund av missnöje med migrationspolitiken, kommer tillbaka. Å andra sidan kan det bli som det blev i Danmark till exempel när invandringskritiska Dansk Folkeparti på allvar klev in på den politiska scenen.

– Då ändrades både den danska invandrings- och integrationspolitiken rätt radikalt, därför att Dansk Folkeparti som stödparti fick inflytande på det här politiska området. Och det hade ju som följd att de övriga partierna, i alla fall center/högerpartierna, också anammade en mer restriktiv syn. Men det gjorde ju inte att Dansk Folkeparti i någon mening förlorade sitt väljarstöd, säger hon.

Många SD-kritiker har varnat för att Sverige ska gå samma utveckling till mötes som flera andra europeiska länder, där det just har skett en anpassning till mer invandringskritiska ståndpunkter när ett högerpopulistiskt parti vuxit sig stort. Ann-Cahtrine Jungar tror att det är just det som håller på att ske också i Sverige.

– Ja, allt tyder på det. Jag menar, Moderaternas diskussioner framför allt på lokalnivå om att öppna dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det finns ju också inom Folkpartiet. Så man kan säga att Sverige anpassar sig till det övriga Europa. Att det finns den här logiken när ett högerradikalt parti blir tillräckligt stort och får en så strategisk parlamentarisk position som Sverigedemokraterna nu har, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".