Kristdemokraternas Göran Hägglund svarade på frågor från Radio Swedens lyssnare. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.
Kristdemokraternas Göran Hägglund avgår som partiledare för KD. Foto: Anders Ljungberg/Sveriges Radio.

Partiledarstrid väntar KD efter Göran Hägglunds avgång

"Partiet är inte lika populärt som Hägglund har varit"
3:17 min

Göran Hägglund kommer att kommas ihåg för att han lyckades hålla kvar KD i riksdagen och för Alliansen. Nu väntar en partiledarstrid, tror statsvetaren Magnus Hagevi.

– Just nu efter alla de här utspelen och decemberöverenskommelsen och sådant så var det lite överraskande. Samtidigt är han en av de partiledare som man inför riksdagsvalet 2014 diskuterade om han skulle avgå efter valet eftersom han suttit i tio år, samtidigt vet man att tidigare partiledare för Kristdemokraterna har suttit ganska länge. Helt självklart var det inte, och det är alltid lite överraskande när det dimper ned, säger Magnus Hagevi, docent i statskunskap vid Linnéuniversitetet.

Han säger att tajmingen är bra eftersom hotet från ett eventuellt nyval är borta och att det nu finns en öppning för honom att avgå utan att skada partiet allt för mycket.

Magnus Hagevi säger att Göran Hägglund har varit en populär partiledare vars eftermäle kommer att handla om att han lyckades behålla partiet i riksdagen och för hans del i Alliansen. Rent sakpolitiskt är det svårare och Hagevi säger att en del av kritiken mot Hägglund har kretsat kring att den kristdemokratiska politiken har varit för otydlig. 

– När han tillträde var han den givna kronprinsen efter Alf Svensson. Han blev utmanad av Mats Odell. Han vann den utmaningen ganska komfortabelt men det var ändå en betydande minoritet som röstade på Odell. Den här diskussionen inom partiet har fortgått. Det som står i kontrast till det är att han är en förhållandevis populär partiledare, speciellt jämfört med sitt parti som inte är lika populärt bland väljarna som Hägglund själv har varit.

Nu tror Magnus Hagevi att det väntar en partiledarstrid inom Kristdemokraterna. Han beskriver att partiet har två starka falanger. Dels den centrala KD-falangen som Hägglund har tillhört. Magnus Hagevi nämner partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och den tidigare civil- och bostadsministern Stefan Attefall som möjliga efterträdare inom den falangen. Men gruppen har också utmanats av en mer värdekonservativ falang, där Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, är ett starkt namn. Även Sara Skyttedal, ordförande för ungdomsförbundet, är en potentiell kandidat på sikt, men Magnus Hagevi tror att hon fortfarande är för ung.

Magnus Hagevi säger att det kommer att bli en strid men att det fortfarande är oklart vilken gruppering som kommer segra.

– Det är lite svårt att se just nu eftersom det sker en förändring inom partiet. I och med det nya förslaget om mer restriktiv flyktingpolitik har den mer konservativa falangen flyttat fram sina positioner. Det kan ha betydelse för partiledarvalet.

Eftersom det är långt kvar till nästa riksdagsval tror inte Magnus Hagevi att Göran Hägglunds avgång kommer att få några direkta konsekvenser för partiet. Opinionssiffrorna är fortfarande låga. Partiets huvudproblem är att deras väljarbas är för liten. Magnus Hagevi säger att KD just nu försöker byta profil, och att en ny partiledare kan ha påverkan både på politiken och väljarstödet.

– Det här handlar om grundläggande problem för partiet. Det finns inte den typen av väljare för det partiet som Kristdemokraterna har varit under en längre tid. Nu försöker de ändra det och få en annan profil, en mer konservativ profil, exempelvis den mer restriktiva flyktingpolitiken. Det är snarare det och det politiska innehållet som kan ha en betydelse för Kristdemokraterna som parti och deras väljarstöd i sådana fall, säger Magnus Hagevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".