Invandrarmuseet föreslås byggas i Västra hamnen i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.
Invandrarmuseet föreslås byggas i Västra hamnen i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT.

Invandrarmuseum byggs i Malmö

"Stor styrka i en blandad stad"
2:33 min

Ett migrantmuseum är på gång i Malmö. Tanken är att lyfta fram stadens mångkulturella bakgrund och skapa en svensk motsvarighet av migrantmuseet på Ellis Island i New York.

– Det slog mig att Malmös historia är som demokratins utveckling och Sveriges historia. Det kombinerades med idén om ett museum för de människor som kanske inte känner sig hemma i våra vanliga museiberättelser om slott och medeltid och renässans eftersom de inte inte har sina rötter i Sverige, så vi behöver berätta deras historia också, säger Nils Karlsson, kommunalråd för Miljöpartiet i Malmö.

Han berättar att projektet är på idéstadiet men att reaktionerna hittills har varit positiva. Det är bara Sverigedemokraterna som har protesterat.

Men det är inte bara politikerna i Malmö som går i tankarna på att bygga ett museum, även fastighetsbolaget Diligentia har planerat en museibyggnad i Västra hamnen där de utvecklar ett nytt område.

Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på fastighetsbolaget säger, att de har tagit kontakt med Malmö stad och förhoppningen är att ett museum kan vara på plats om några år.

– Vår idé är att skapa ett migrantmuseum, ett Ellis Island, eller en liknande fysisk byggnad eller plats i Malmö, just för att skapa attraktion, ett flöde människor, en destination helt enkelt, säger Andreas Ivarsson.

Han säger att de sneglar på migrantmuseet på ön Ellis Island utanför New York, platsen dit immigranterna först kom när de anlände till USA under slutet av 1800- och början av 1900-talet. Han tycker att den svenska motsvarigheten skulle passa bra i hamnen i Malmö.

Nils Karlsson säger att han också kan tänka sig ett liknande museum.

– Först och främst vill vi koppla det till ett nationellt forskningscenter för migration och gärna koppla det till arkivmaterial om migration, både emigration och immigration, som ska kunna göras tillgängligt till folk som vill söka sina rötter, säger Nils Karlsson.

Varken Nils Karlsson eller Andreas Ivarsson var från början medvetna om de två olika museiprojekten i staden, men efter en artikel i Sydsvenskan så har de nu beslutat att träffas och se om de kan samarbeta kring projektet. Båda två lyfter fram det mångkulturella Malmö som en styrka och att det är någonting att ta vara på.

Det är fortfarande en hel del arbete kvar, men Andreas Ivarsson säger att han tror att museet kan vara på plats om ett par tre år.

– Vi har en styrka i Malmö i och med att vi är en blandad stad, med olika verksamheter och olika inriktningar och människor. Det är en stor styrka. Kan man då ta hand om det och visa upp det så tror vi att det skulle generera flera mervärden till Malmö, säger Andreas Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".