Mixed martial arts. Foto: Jessica Gow/TT.
Kritiker menar att MMA-utövare löper stor risk att dra på sig hjärnskador. Foto: Jessica Gow/TT.

Omdiskuterade kampsporten MMA vinner publik i Sverige

"Har blivit en otrolig trend"
3:09 min

Förra helgen anordnades Europas största MMA-gala någonsin i Stockholm. Men kritiker är oroliga över riskerna med sporten.

Den kontroversiella kampsportsformen MMA, mixed martial arts, blir allt mer populär i Sverige. Johan Halldin, ordförande för svenska MMA-förbundet, säger att det är anledningen till att de stora galorna söker sig till just Sverige.

– Brottningen har ju i princip varit död i Sverige. När jag var yngre, på 70- och 80-talet, var det många som brottades, men det försvann ju. Jag tror att genom MMA kan vi få upp blicken för att vi faktiskt har boxats och brottats väldigt länge i Sverige, säger Johan Halldin.

Han har varit aktiv inom MMA i över 15 år, och enligt honom har det skett en attitydförändring de senaste fyra åren. Media bevakar i allt större utsträckning MMA som vilken idrott som helst.

MMA är en kampsportsform som involverar både slag, sparkar och brottning, och utövarna bär mycket tunna handskar. Matcherna utkämpas i en form av bur, ofta inför stor publik.

Med närmare 30 000 besökare och många fler tv-tittare var den MMA-gala som UFC, Ultimate Fighting Championship, arrangerade i Tele2 Arena i Stockholm förra helgen den största någonsin i Europa, och den näst största i världen. Anders Lindblad, sportkrönikör på Svenska Dagbladet, säger att det ökade publikintresset och medias förändrade attityd beror på ett effektivt PR-arbete från UFC:s sida.

– Man har då fått hjälp av svenska politiker som har vurmat för den här sporten på ett sätt som är ganska märkligt. Man har velat framstå som välvillig, som att man värnar om förortsungdomar. De ska komma ur kriminalitet och istället hålla på med kampsport. MMA har blivit den nya tidens graffiti, säger Anders Lindblad.

Det fanns ett uppdämt sug efter MMA när förbudet mot proffsboxing hävdes 2007, säger han. Idag finns 90 aktiva föreningar i Sverige och uppemot 3000 registrerade utövare av olika former av MMA.

– MMA har blivit en otrolig trend. Det anses som macho och tufft. Jag kan förstå den här fascinationen för sporten även om jag själv inte gillar den. Jag tycker att den här sporten inte hör hemma i ett modernt samhälle, säger Anders Lindblad.

Han pekar framför allt på risken för hjärnskador, inte minst i och med att unga killar tidigt rekryteras till MMA. Men Johan Halldin, ordförande för svenska MMA-förbundet, säger att riskerna för kroppsskador ofta överdrivs.

– Det handlar framför allt om ett moraliskt motstånd hos vissa. Man tycker att det är fult att slå på varandra och så vidare. Men kampsporter i stort är väldigt säkra jämfört med hästsport, motorsport, dykning och en mängd olika lagsporter. Vi är en väldigt säker sport och det tror jag har gjort att opinionen har svängt, säger Johan Halldin, ordförande för Svenska MMA-förbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".