Ahmad Shakib Momand. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
1 av 2
Ahmad Shakib Momand var fortfarande i Grekland vid tiden för olyckan. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
Ahmad Shakib Momand. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.
2 av 2
Ahmad Shakib Momand bär fortfarande det halsband som han fick av sin fru när de skiljdes åt. Foto: Zinat Hashemi/Sveriges Radio.

Efter tågolyckan - nu är pappan i Sverige för att ta farväl

"Halsbandet har fyra delar, för var och en av oss"
2:16 min

Ahmad Shakib Momand var kvar i Grekland när hans familj omkom i en tågolycka utanför Örnsköldsvik. Nu har han lyckats ta sig till Sverige.

– Jag måste få se dem, det spelar ingen roll hur kropparna ser ut. Om jag på något sätt kan identifiera dem skulle det lugna mig. Inte förrän jag har sett dem kan jag acceptera att det verkligen är min fru och mina barn som dog, säger Ahmad Shakib Momand.

Han väntar just nu på att ett DNA-test ska visa att det verkligen är hans barn – fram till dess får han inte se kropparna.

Familjen flydde från Afghanistan på grund av en konflikt med en annan familj, där ett av deras tre barn omkom. De tog sig till Grekland, där de betalade en smugglare för att ta frun och de två barnen, ett och tre år gamla, till Sverige. Själv skulle Ahmad Shakib Momand komma efter så snart han tjänat ihop mer pengar.

Ahmad Shakib Momand visar upp ett halsband som han fick av sin fru när de skiljdes åt.

– Halsbandet har fyra delar, för var och en av mina familjemedlemmar. Jag sa att jag alltid skulle ha det på mig fram tills vi ses igen.

Han höll daglig telefonkontakt med sin fru, och visste att hon och barnen hade fått plats på ett asylboende utanför Örnsköldsvik. Det var i närheten av boendet som de, efter bara några veckor i Sverige, blev påkörda av ett tåg och omkom.

När nyheten nådde Ahmad Shakib Momand kontaktade han den svenska ambassaden i Aten för att få ett visum och få komma till Sverige för att ta farväl. Det visade sig inte vara helt enkelt. Han var, till exempel, tvungen att skaffa en försäkring, samt bevisa att han hade tillräckligt med pengar för att försörja sig under sin tid i Sverige.

Nu är framtiden osäker – Ahmad Shakib Momand säger att eftersom att han ändå har förlorat allt spelar det inte någon roll om han måste åka till Afghanistan, trots att det är farligt för honom att vara där. Oavsett vilket tänker han låta kvarlevorna efter familjen stanna i Sverige.

– Jag ska inte besvära dem mer, de hade tillräckligt med svårigheter för att komma hit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".