45 songwriters were at the camp, including Helienne Lindvall. Photo: Kris Boswell/Sveriges Radio
1 av 2
Helienne Lindvall var en av de 45 inbjudna låtskrivarna. Foto: Kris Boswell/Sveriges Radio
Songwriter Niclas Molinder is one of the men behind the Stockholm Songwriting Camp. Photo: Kris Boswell/Sveriges Radio
2 av 2
Låtskrivaren Niklas Molinder är en av personerna bakom lägret. Foto: Kris Boswell/Sveriges Radio

Låtskrivarläger med målet att skapa en världshit

"Jag hoppas att det ska komma ut några riktigt bra hitlåtar"
3:15 min

I helgen har 45 låtskrivare från åtta länder har deltagit i ett låtskrivarläger i Stockholm. Syftet har varit att låta musikskapare som aldrig träffat varandra komponera ihop. 

– Jag har kommit hit för att jag är besatt av Sverige, jag blev inbjuden och sådana här läger är alltid spännande, intressanta och kreativa, säger Nate Campany, själv musiker och låtskrivare med bas i New York.

Sverige är i dag en stormakt när det gäller låtskrivande. Musikskapare och producenter som Max Martin, Avicii och Shellback firar stora triumfer på den internationella musikscenen, och det här ett av skälen till att ett låtskrivarläger i Sverige lockar, tror låtskrivaren Helienne Lindvall, som är svenska men baserad i London. För egen del handlar det om att hitta nya människor att jobba med, säger hon:

– Och träffa människor från andra länder som man kanske inte alls skulle träffa, för att det är lätt att man hamnar i samma cirklar när man skriver.

Och det här är också det viktigaste syftet med låtskrivarlägret, säger en av initiativtagarna Niklas Molinder.

– Vi gör det här för att ge låtskrivare möjlighet att nätverka, skriva bra låtar, komma tillsammans och träffa nya människor som man aldrig skulle haft en möjlighet att träffa annars.

Bakom Stockholm Songwriting Camp står flera organsiationer, bland annat SKAP - Sveriges kompositörer och textförfattare. Men lägret har också fått stöd av gräddan av svenska musikskapare, som Björn och Benny från Abba, Max Martin och Avicii.

Lägret ägde rum på ett hotell på Djurgården, alldeles intill Abba-museet. Där byggdes 15 musikstudios, och i var och av dem placerade man tre låtskrivare, nya konstellationer varje dag under lägrets fyra dagar. Både etablerade kompositörer och låtskrivare på väg upp fanns bland de 45 inbjudna och de fick komma hit gratis, berättar Niklas Molinder.

– Jag hoppas ju att det ska komma ut några riktigt bra hitlåtar härifrån, men den riktiga huvudsaken är att låta folk nätverka, lära känna varandra, och att vi gör det här utan några som helt bindningar mot de stora skivbolagen som styr vem och vilka de ska skriva åt. Och det var också viktigt för mig att det inte skulle vara en ekonomisk aspekt, att du inte har råd att åka. Det ska vara för hjärtat, för musiken.

Men hur det går vet man aldrig, säger den amerikanske låtskrivaren Nate Campany. Ena dagen kan man skapa något fantastiskt och unikt med två främlingar som man aldrig mött och som har en helt annan kulturell och musikalisk bakgrund. Nästa dag är det mer hårt arbete bara. Men oavsett vad, är det aldrig ett nederlag, för även om du svårt med kreativiteten så lär man sig något, säger han.

– There is never a sense of failure. Even if you have a rough day creatively, camps are awesome because you meet someone, and maybe that ledas to collaboration outside of camp or you learn something about your own writing as well.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".