Arbetsförmedlingen står ofta för omkring två tredjedelar av kostnaden för nystartsjobb. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Arbetsförmedlingen står ofta för omkring två tredjedelar av kostnaden för nystartsjobb. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Hårdare krav på nystartsjobb får kritik från arbetsgivarorganisation

"Det är en dålig idé som kan få negativa konsekvenser"
1:56 min

Regeringen vill skärpa reglerna för nystartsjobb, men förslaget är både ogenomtänkt och riskerar att få negativa konsekvenser Li Jansson på tjänsteförtetagens arbetsgivarorganisation Almega.

– En dålig idé , tycker jag. Det är självklart att man måste styra upp regelverket så att det inte missbrukas, men att göra det på det här sättet kommer att få negativa konsekvenser. Dels blir nystartarjobb mer krångliga, och det är ett problem i sig eftersom konstruktion är lätt att förstå och använda idag, och det gör att företagen gärna använder nystartsjobben, säger Li Jansson på Almega.

Li Jansson, arbetsmarknadsekonom på tjänsteförtetagens arbetsgivarorganisation Almega, säger att regeringens förslag att kräva kollektivavtalsenliga villkor för de som har så kallade nystartsjobb riskerar att få arbetsgivare mindre intresserade av anställningsformen, och därmed alltså mindre intresserade av att anställa någon som är ny i Sverige eller någon som inte haft ett jobb under en längre tid.

Li Jansson menar också att lönetaket på 22 000 kronor, som var ett förslag som antogs redan i höstbudgeten och som nu begränsar nivån på löner som kan subventioneras inom nystartsjobben, missgynnar de som tidigare haft mer avancerade och välbetalda jobb.

– Man sätter upp ett tak på nystartsjobben vilket gör att man har svårt att gå tillbaka till yrken som kanske kräver en högskoleutbildning eller att man går tillbaks efter att man har varit chef så att säga, och då kommer det här taket att hämma karriärutvecklingen för dessa personer, personer som har varit frånvarande från arbetsmarknaden under en längre tid, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons förslag är framförallt tänkt att sätta stopp för de oseriösa företag som utnyttjar bidragsanställda och det system som ersätter stora delen av lönen. Men skärpta krav drabbar även de som följt reglerna, menar Almegas arbetsmarknadsekonom Li Jonsson:

– Jag tror att det är viktigt att man har bra villkor, att det finns försäkringslösningar men jag tror att det är viktigt att man inte sätter så strikta regler att man stänger ute personer och bra arbetsgivare- för de finns ju också, säger Almegas arbetsmarknadsekonom Li Jonsson.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".