I dag varnar skidanläggningarna själva för eventuella lavinfaror, men dessa varningar gäller enbart de plogade backarna och inte offpist. Foto: Nisse Schmidt / TT
I dag varnar skidanläggningarna själva för eventuella lavinfaror, men dessa varningar gäller enbart de plogade backarna och inte offpist. Foto: Nisse Schmidt / TT

Avsaknad av lavinprognoser riskerar skidturisters liv

"Man tar för givet att det här ska finnas i Sverige"
2:41 min

Att det saknas lavinprognoser i Sverige innebär en risk för de utländska skidåkare som kommer hit och tar för givet att det finns, det säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

– Den typen av skidåkare som åker off-pist är ju van vid att ta del av lavininformation i sitt eget land, om man kommer från Österrike eller Frankrike till exempel. Den informationen tar man för givet att den ska finnas i Sverige, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Det blir alltmer populärt bland skidåkare att söka sig bort från de vanliga plogade backarna för att åka så kallad offpist. Just offpist-åkning är något som lockar många utländska turister till de svenska fjällen, men till skillnad från alla andra länder som bedriver fjällturism så finns det inga nationella lavinprognoser i Sverige. Här går enskilda skidanläggningar ut med varningar om det finns en fara för laviner, men när det gäller backar som ligger utanför anläggningen så finns det alltså ingen information.

Det är problematiskt eftersom många utländska skidåkare som kommer till Sverige förväntar sig att det ska finnas, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet. Fjällsäkerhetsrådet är en del av Naturvårdsverket och är den myndighet som haft i uppdrag av regeringen att utreda om det behövs ett lavinprognosprogram i Sverige. Enligt Per-Olov Wikberg skulle ett sådant program både kunna förebygga olyckor och locka fler turister till de svenska fjällen.

– Alla länder som har vintersportanläggningsturism har lavinprognoser, men vi har det inte i Sverige. Ska vi kunna hävda oss på den marknaden, erbjuda en bra produkt och förebygga olyckor så är det väldigt viktigt att vi har ett lavinprognosprogram, säger han.

Senast igår lovade miljöminister Åsa Romson att försöka hitta utrymme i vårens budgetproposition för att starta upp ett nationellt lavinprognosprogram redan nästa vinter, något som välkomnas av Per-Olov Wikberg. Men för att kunna följa den tidsplanen så behöver Naturvårdsverket ett tydligt besked från regeringen så snart som möjligt, säger han.

– Det kräver att vi har ett utpekat ansvar att ta fram de här prognoserna och att det tillsätts resurser, säger han.

Ett lavinprognosprogram innebär att ett antal experter kommer att ge tre lavinprognoser i veckan under årets fyra vintermånader. Om Naturvårdsverket får klartecken att starta ett sådant program så krävs det vidareutbildning och nya väderstationer för att det ska fungera, säger Per-Olov Wikberg.

– Det är inte ett jättedyrt arbete, men det krävs bra kompetens. Man behöver utbilda personalen så att man gör på ett internationellt beprövat sätt. Det som kostar är de extra väderstationerna som behöver komma upp i fjällen, men de kommer ju i sådana fall också till glädje för meteorologerna som då kan göra bättre fjällväderprognoser, säger han.

Related

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".