Serverhallen Lajka hos internetleverantören Bahnhof. Foto:Kristina Sahlén
Serverhallen Lajka hos internetleverantören Bahnhof. Foto:Kristina Sahlén

Bahnhof säger nej till ryskt tv-bolag

"Vi vill göra en markering"
1:35 min

Internetleverantören Bahnhof har tackat nej till en förfrågan från ett statligt ryskt tv-bolag om att göra ett vetenskapsprogram i en av bolagets datahallar i Stockholm. 

– Vi känner inte att vi vill ta emot rysk stats-tv, som i princip är en förlängning av Putin-regimen, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Det här är andra gången på kort tid som Bahnhof tackar nej till en rysk förfrågan om att göra ett besök. I höstas var det en delegation med 50 ryska it-chefer som fick kalla handen. Och precis som då hänvisar Jon Karlung till Rysslands "aggressiva" aktiviteter runtom i Europa, och hur Putin-regimen ser på demokrati och yttrandefrihet. Visserligen finns oroande tendenser också i västmedia, säger han, men det är ändå annorlunda.

– Det är en väldig skillnad jämfört med den allt mer totalitära stil och de allt mer totalitära propagandainslag som bedrivs från rysk tv och media. Så därför tyckte inte vi att det var på sin plats, och vi sa nej till det besöket.

Jon Karlung hoppas att även andra företag tar chansen och markerar mot utvecklingen i Ryssland. På Bahnhof kommer man fortsätta bojkotta besökare som inte står upp för yttrandefriheten.

– Vi kommer också att framgent bojkotta sådana intressen och propåer, om situationen inte ändrar sig. Det här är inget som är riktat mot det ryska folket eller mot enskilda journalister. Det finns säkert jättemånga goda krafter. Men i en sådan här situation vill vi peka på att när man som representant för rysk stats-tv hör av sig, då vill vi göra en markering, säger Jon Karlung, vd för internetleverantören Bahnhof.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".