Flytingar väntar intill gränsen till Turkiet. Foto: Burhan Ozbilici/TT.
EU:s länder bör expandera kvotflyktingsystemet så att flyktingar inte tvingas till riskabla resor och väntan vid gränser, anser Peo Hansen. Foto: Burhan Ozbilici/TT.

"Dublinförordnigen har aldrig fungerat"

Systemet med att asylsökande ska prövas i första EU-land fungerar inte, anser EU-parlamentets tidigare förhandlare i frågan, svenska folkpartisten Cecilia Wikström. Migrationsforskaren Peo Hansen håller med.

– Jag och hundratals andra migrationsforskare har påpekat det här från första början. Dels det att Dublinkonventionen är fel tänkt från början och dels det att vi hela tiden sett tendensen att länderna i EU spelar ut varandra i den här processen och det har att göra med att länder som har en yttre gräns de vill ofta öka militariseringen av EU:s yttre gräns - så att de ska få ta mindre flyktingar. Men de stora starka länderna i norr vill inte ge mycket resurser till detta förrän de kan bli säkra på att länderna med yttre gräns skärper sin säkerhet, säger migrationsforskaren Peo Hansen från Linköpings universitet.

Det var på torsdagsmorgonen som Cecilia Wikström (FP) uppmanade till en omprövning av systemet med att asylsökande ska prövas i det EU-land de anländer till först. Dublinförordningen blev en del av EU-lagstiftningen 2003, men den har aldrig fungerat väl, eftersom till exempel Grekland och Italien systematiskt låtit bli att registrera många personer som kommer till EU. Det är dags att börja diskutera andra alternativ, säger Cecilia Wikström till Ekot i Sveriges Radio.

Peo Hansen håller med och han menar att EU:s hela migrationspolitik borde göras om.

– Perspektivet måste förändras - vi kan inte bara prata från EU-ländernas perspektiv utan det viktigaste är att ta de asylsökandes perspektiv. Därför att flyktingar behöver någonstans att ta vägen och då ska man komma ihåg att det bara är en väldigt liten del av de asylsökande från Syrien till exempel som kommer till EU. EU tar emot en väldigt liten andel flyktingar. EU bör kunna ta emot många fler flyktingar än man gör idag och då kan man naturligtvis tänka sig att det vore bra om länderna tog ett större gemensamt ansvar, så att alla länder är med och tar emot asylsökande. Men det vill inte länderna i EU och därför fungerar det inte.

Dublinförordningen kunde inte komma loss på grund av ländernas olika syn på problemet, menar statsvetaren Peo Hansen.

– Länderna vid yttre gränsen vill ha den som man kallar bördors fördelning - de har hela tiden argumenterat att vi måste ha en jämn fördelning av asylsökande i EU men då har många andra länder i norr sagt: vi kommer inte att gå med på bördors fördelning innan ni skärper era asylsystem och er säkerhet. Där har det stått nu i 20 år, kan man säga.

Diskuteras problemen med EU:s asylsystem och Dublinförordningen i andra länder och finns det alternativ som andra länder förespråkar?

– Problemet är att när man pratar om EU:s asylsystem, så är det ett system som egentligen inte finns. Det finns en rad olika nationella asylsystem men de är alltså av olika art - oftast äpplen och päron. Alltså är det svenska asylsystemet ett av de bäst organiserade asylsystemen och mest uppbyggda och utvecklade, medan andra i väldigt många länder, knappast har några asylsystem värda namnet. Och då har EU velat och lagt till en massa regler som ska göra asylsystemen i EU -länderna mer likvärdiga. Men de flesta länder följer inte det och EU har väldigt lite muskler att få länder att förbättra systemen eller att göra de mer likvärdiga.

Är Cecilia Wikströms uttalande en signal om att Sverige är berett att initiera en annan lösning inom EU ?

– Debatten i Sverige vittnar om att det finns krafter i Sverige som vill att fler länder i EU ska ta emot asylsökande. För just nu är det Tyskland och Sverige som tar merparten. Man skulle kunna tänka sig att Sverige kommer att driva på den utvecklingen, eller att Tyskland har ett sådant intresse, säger migrationsforskaren Peo Hansen.

-- Det viktiga är att EU bestämmer sig för att ta emot fler flyktingar och att man gör det genom att till exempel expandera kvotflyktingsystemet så att man tar flyktingar direkt från lägren i till exempel Libanon, Jordanien, Irak eller vad det nu kan vara. Så att de människorna slipper tvingas till den farliga resan till EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".