Startfältet i Melodifestivalen i Göteborg på lördag. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Startfältet i Melodifestivalen i Göteborg på lördag, med bland annat Eric Saade. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Gamla godingar i Melodifestivalen

"Det finns tre artister som jag tror på"
3:06 min

Nu startar Melodifestivalen igen. Förra året tappade programmet tittare, men i år mixas populära artister som Måns Zelmerlöw med nykomlingar för att locka tillbaka publiken.

– Jag känner lite att man går tillbaka i tiden till 2005. Det är väldigt många artister som man lätt hade kunnat se år 2005. Jag tänker på Magnus Carlsson, Jessica Andersson och Caroline Wennergren. Det är många sådana. Några av dem har tagit en paus och nu kommit tillbaka, det tycker jag är intressant. Är det för att de har tagit en paus och det nu är dags för dem eller är det för att man inte har hittat några andra som vill vara med? säger Kris Boswell, schlager-expert på Radio Sweden.

På lördag går den första deltävlingen i Melodifestivalen av stapeln i Göteborg. Varje lördag under februari sänds deltävlingarna, och om en månad är det dags för Andra chansen i Helsingborg. I mitten av mars så går finalen i Stockholm.

I år är det många tidigare vinnare och gamla favoriter med, som Eric Saade som vann Melodifestivalen 2011 och Måns Zelmerlöw som deltog i tävlingen år 2009 och 2011. Zelmerlöw har även varit programledare för tävlingen, och nu senast ledde han Allsång på Skansen i flera år.

Förutom gamla godingar så är det en del nykomlingar i årets tävling. Men tittarna kommer inte få se några otippade kända band i rutan, som The Ark som vann Melodifestivalen år 2007.

– Det är alltid roligare när det kommer kända artister utanför Melodifestivalsfären, folk som aldrig har varit med tidigare och som är stora på sitt sätt. I och för sig har Miss Li skrivit en av låtarna i år och det tycker jag är jätteroligt, men det skulle behövas fler sådana.

Förra året tappade Melodifestivalen tittare och Kris Boswell tror att det beror på att programmet inte var tillräckligt roligt då. Det saknades spännande artister, och humorsatsningen som SVT utlovat gick inte hem. I år mixas säkra kort med populära artister, och nykomlingar. Men att man har deltagit i tävlingen tidigare är ingen garanti för att det ska gå hela vägen.

– På senare år har det hänt många gånger att de stora namnen har floppat totalt. Jag tänker på Shirley Clamp och Sonja Aldén och sådana namn som man känner igen från Melodifestivalen tidigare men så har de kommit sist i sina deltävlingar, så jag tror absolut att folk ibland vill ha något nytt och fräscht och det är de nya som kan komma med något sådant.

Vem tror du vinner i år om du får tippa en vinnare?

– Oj det är svårt! Jag har tre som jag tror på. Det är Eric Saade, jag tror att han på något sätt inte skulle ställa upp om han inte kände att han hade en stor chans att vinna. Jag tror också på Kristin Amparo, hon som var med och sjöng refrängen i "Din soldat", den där jättehiten, det är jättekul att hon är med och jag är väldigt nyfiken på låten hon har skrivit tillsammans med Fredrik Kempe som har vunnit så många gånger. Sedan är det Miss Lis låt. Jag vet inte om den kommer ha en chans men jag är väldigt nyfiken på att höra vad hon han tillföra Melodifestivalen, säger Kris Boswell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".