Cariola Rosdotter firar med jojk framför den samiska och svenska flaggan. Foto: Jörgen Heikki/Sveriges Radio
Cariola Rosdotter firar med jojk framför den samiska och svenska flaggan. Foto: Jörgen Heikki/Sveriges Radio.

Stockholm firar samisk nationaldag

"Skeptisk till hela idén om nationalism"
1:54 min

Samerna firar sin nationaldag, till minne av det första samiska landsmötet 1917. Utanför Stockholms stadhus hördes samisk jojk i morse, och den samiska flaggan hissades.

Det var Cariola Rosdotters kärleksjojk strömmade ut över Riddarfjärden i Stockholm i morse, utanför stadshuset där bland andra Anette Partapuoli befann sig för att fira nationaldagen.

– Jag är så stolt och glad. Jag bor ju här i Stockholm, och jag är så glad att vi har det här firandet, att politikerna har förstått hur viktigt det är att flaggan ska vaja vid stadshuset. Det är så otroligt. Och det bästa vore ju om det skulle vaja vid riksdagshuset också, så för oss samer är det viktigt med samiska nationaldagen, säger Anette Partapuoli.

Att den samiska nationaldagen firas just den 6 februari beror på att det var just den dagen 1917 som det första samiska landsmötet samlades i Trondheim.

Traditionen att hissa den samiska flaggan utanför Stockholms stadhus, går tillbaka till 2007 då en samisk flagga överlämnades till Stockholm stad av Sameföreningen i Stockholm. Och varje år sedan dess har den vajat utanför stadshuset på nationaldagen.

Men ordföranden för Sameföreningen i Stockholm Carola Grahn är inte odelat positiv det här firandet.

-- Jag är skeptisk till hela idén om nationalism och patriotism , så själva dagen skiter jag egentligen i. Men det är viktigt att vi blir uppmärksammade. Det här är en chans att synas och även förenas, och glädjas över vår kultur. Så på så sätt är det så klart roligt, säger Carola Grahn, ordförande för Sameföreningen i Stockholm.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".