Mahmoud Abbas, palestinsk president. Foto:TT/AP Photo.
Mahmoud Abbas, palestinsk president. Foto:TT/AP Photo.

Palestinagrupperna hoppas att Abbas ställning ska stärkas

Ska träffa Stefan Löfven och Margot Wallström
2:21 min

Palestiniernas president Mahmoud Abbas kommer till Sverige på officiellt besök. Palestinagrupperna i Sverige hoppas att besöket ska stärka Abbas ställning.

-- Det vi hoppas är att besöket ska stärka Mahmoud Abbas i hans roll som president för Palestina. Att det stärker hans roll som representant för palestinierna på det internationella planet, säger Henrik Carlborg, som är medlem i förbundsstyrelsen i Palestinagrupperna i Sverige.

Det är statsminister Stefan Löfven som bjudit in Mahmoud Abbas till Stockholm, och förutom möten med Löfven själv och utrikeminister Margot Wallström, ska Abbas träffa bland andra kung Carl XVI Gustaf och Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.

På dagordningen står i första hand fredsprocessen mellan Israel och Palestina, och vad Sverige kan bidra med, och det här inger hopp tycker Henrik Carlborg.

-- Vi tror att Sverige som ett neutralt land, som inte är partisk åt det ena eller det andra hållet kan spela en ganska stor roll. Och nu har vi sett att Sverige har erkänt Palestina som stat, vi ser Mahmoud Abbas besök i Stockholm. Vi tror och vi hoppas på att Sverige tänker spela en mer aktiv roll i strävandena mot en tvåstatslösning i framtiden.

Den svenska regeringens erkännande av staten Palestina kritiserades av bland annat Israel, vars regering hävdade att det bara förvärrar läget i konflikten. Och i helgen skrev Israels ambassadör i Stockholm Isaac Bachman att om Abbas menar allvar med sitt tal om fred, borde han resa till Jerusalem istället för till Stockholm och andra europeiska huvudstäder.

Svenska utrikesministern Margot Wallström har inför besöket sagt att den svenska regeringen ska använda det förtroende som man fått genom erkännandet till att ställa krav på Mahmoud Abbas. Det handlar bland annat om att få palestinierna att avstå från våldshandlingar och att arbeta konstruktivt på alla områden i fredsproessen.

Henrik Carlborg på Palestinagrupperna anser att det är nödvändigt att inkludera fler parter än bara Israel och Palestina för att fredsprocessen ska gå framåt.

-- Om man lämnar Israel och Palestina ensamma att försöka förhandla, då kommer Israel bara att använda sin större makt för att få fram sin egen vilja. Det krävs åtminstone en tredje part också i processen, säger Henrik Carlborg, som sitter i förbundsstyrelsen i Palestinagrupperna i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".