Robert Elf på Tekniska museet demonstrerar hur 3d-skrivaren fungerar. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio.
1 av 2
Robert Elf på Tekniska museet demonstrerar hur 3d-skrivaren fungerar. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio.
Robert Elf på Tekniska museet visar upp en robot som gjorts i en 3d-printer. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio
2 av 2
Robert Elf på Tekniska museet visar upp en robot som gjorts i en 3d-printer. Foto: Siri Hill/Sveriges Radio

Sportlovet högsäsong för landets museer

"Kul att folk upplever kultur istället för att ligga hemma och kolla på tv"
2:00 min

En skidresa till fjällen är något som man vanligtvis förknippar med sportlov, men på landets museer förbereder man sig redan nu för högsäsong.

Nu är det sportlov och full fart på landets museer. Göteborg är först ut med ledigheten och kort därpå är det Malmös tur. Först vecka nio drar sportlovet igång i Stockholm men på Tekniska museet har man tjuvstartat för de som redan har gått på ledighet. Trettonåriga Joy Jang är en av de som lockats till museet för att spela nya spel och träffa kompisar.

Vad är det du spelar?

– Ett lite skumt spel fast ändå jätteroligt.

Har du varit här förut?

– Ja, jag var här förra året också.

Vad brukar du göra när du har sportlov?

– Jag brukar vila mycket, bada och spela, säger Joy Jang.

Filmverkstad, barnhack och speldesign är några av många aktiviteter man kan pröva på under sportlovsveckan. På Livrustkammaren kan man göra sina egna smycken, Sjöhistoriska ­museet firar sportlovet med sjörövartema och på Moderna museet kan man tillverka spindlar i verkstan. Robert Elf, museivärd på Tekniska museet, visar hur man kan musicera med hjälp av att leda ström genom frukt.

– Den här Makeymakeyn som den heter är kopplad via USB till en dator så att datorn tror att det är ett tangentbord och en mus. Då kan man koppla den via sladdar till vad som helst som leder ström och använda det som knappar. Den här är kopplad till ett program som gör att olika knappar ger olika toner. Nu ska vi göra ett piano med olika frukter som knappar. Det är bananer och äpplen och morötter vi brukar använda.

– Jag tycker att det är väldigt kul att folk kommer hit och upplever kultur och spenderar sin tid så istället för att ligga hemma och kolla på TV, säger Robert Elf.

– Jag tror att jag kommer komma tillbaka och spela för här finns mycket mera spel än hemma och mycket roligare spel, säger Joy Jang.

Joy Jang verkade nöjd med sin dag på Tekniska museet. Och det är precis det som är målet enligt Robert Elf.

– Förhoppningen är att det ska komma så mycket folk som möjligt och så mycket nöjt folk som möjligt, säger han.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".