Annika Creutzer, privatekonomisk expert
Annika Creutzer säger att sparandet påverkas av att Sverige får negativ reporänta. Foto: Kate Gabor.

Sverige får negativ reporänta

"Knappt någon sparränta framöver"
2:44 min

Riksbanken sänker reporäntan till minus 0,1 procent. Det är första gången Sverige får en negativ reporänta. Det kan komma att påverka människors sparande och lönenivåerna.

– Det här betyder att när bankerna lånar av Riksbanken så får de egentligen betalt. De får 0,1 procent. Det gör att det kommer att komma ut mer pengar från bankerna att låna ut och vi kan låna ännu billigare. Samtidigt kommer det här att innebära att vi får knappt någon sparränta framöver, och det är en ny situation. Det kan till och med komma att kosta att ha ett sparkonto hos en bank, säger Annika Creutzer, privatekonomisk expert och journalist.

Anledningen till att reporäntan nu sänks och vi får en negativ ränta är att Riksbanken vill få fart på Sveriges ekonomi och nå inflationsmålet som ligger på två procent. Annika Creutzer beskriver inflationen som ekonomins smörjmedel och förklarar det som kostnaden för varor och tjänster. Riksbankens mål är att inflationen ska hållas på en låg och stabil nivå. Men nu gör Riksbanken bedömningen att oron i världsekonomin har ökat sedan december, och därför sänker de räntan och köper statsobligationer för 10 miljarder kronor. Men situationen är inte unik för Sverige, säger Annika Creutzer.

– Egentligen är problemet internationellt. Sverige är en liten och öppen ekonomi med stor export och import. Det gör att vi påverkas av vad som händer i omvärlden. Det här som sker nu i Sverige har skett i både Danmark och Schweiz, vilket är två andra bra ekonomier.

Annika Creutzer säger att det är sjunkande oljepriser, problem i euro-området, USAs haltande tillväxt och Greklands ekonomiska kris som påverkar Sveriges ekonomi, och att det kan ta ett par år innan situationen förändras.

Vad betyder det beskedet för vanliga människor?

– Jag skulle tro att det inte händer så mycket med bolånen, däremot händer det kanske en del med sparkontot och att det inte blir någon ränta på de sparade pengarna. Man får ha pengarna där av trygghetsskäl istället för att ha dem hemma i madrassen.

Annika Creutzer säger att bankerna antagligen kommer att höja avgifterna för sparkonton istället för att ta ut minusräntor på kontona. Hon säger att man inte kan ha så höga förväntningar på att få en bra sparränta, men att det är viktigt att ha koll på att banken har en insättningsgaranti för att pengarna inte ska ätas upp på sikt.

Förutom att människors sparande kommer att påverkas så tror Annika Creutzer att den negativa reporäntan kommer påverka lönerna i arbetslivet.

– Det troliga är nu att arbetsgivarna kommer att säga att får de inte mer betalt för sina varor, det vill säga att finns det ingen inflation, så kan vi inte ge högre löner. Det innebär att en del människor kommer att få sänkta löner, säger Annika Creutzer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".