Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson vill båda bli partiledare. Foto: Kristdemokraterna.
Ebba Busch Thor och Acko Ankarberg Johansson vill båda bli partiledare. Foto: Kristdemokraterna.

Kvinnor i topp när KD väljer ledare

"Det är ett ovisst val"
2:11 min

Acko Ankarberg Johansson och Ebba Busch Thor ställer upp som partiledarkandidater. De personifierar den ideologiska maktkamp som pågår inom partiet, säger Magnus Hagevi, statsvetare.

– Det finns olika skillnader mellan kandidaterna. De tillhör två olika falanger inom Kristdemokraterna. Acko Ankarberg Johansson är mer kristet-socialt orienterad medan Ebba Busch Thor är mer värdekonservativt orienterad, säger Magnus Hagevi, docent i statskunskap vid Linnéuniversitetet och expert på Kristdemokraterna.

Det pågår en kamp mellan de två falangerna, en mer socialliberal linje som fokuserar på familjepolitik, som företräddes av den avgående partiledaren Göran Hägglund, och en mer värdekonservativ linje där frågor som integration, rättspolitik och försvar betonas.

Acko Ankarberg Johansson är partisekreterare och har en stark ställning inom partiet. Hon tillhör den socialliberala gruppen, medan Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, har intagit en mer konservativ position.

Men den ideologiska skiljelinjen mellan falangerna har börjat luckras upp, säger Magnus Hagevi.

– Vi vet också att Göran Hägglund har gjort utspel strax innan han annonserade sin avgång. Det var just i en sådan värdekonservativ riktning med restriktiv flyktingpolitik. Då kan man anta att den tendensen har vuxit i styrka inom Kristdemokraterna. Därför är det här ett ganska ovisst val.

Just bristen på integrations- och migrationspolitik pekas ut som ett av KD:s största problem i partiets valanalys. Analysen hänvisar till opinionsundersökningar som visat att det funnits ett större väljartapp från KD till SD än vad de tidigare sett och trott. Valanalysen föreslår att partiet vid sidan om sina kärnfrågor som familjepolitik även ska satsa på så kallade "potentialfrågor" som integration, rättspolitik och försvar.

– Det finns också en politisk strid inom partiet som gör att en del skulle vilja streta emot det här. Då har man möjlighet att istället stödja Acko Ankarberg Johansson som jag misstänker inte kommer att gå lika långt och lika snabbt i den här riktningen, medan Ebba Busch Thor kommer omfamna detta med hull och hår och gå snabbare och ganska långt i den här riktningen som stakas ut i den här analysen, säger Magnus Hagevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".