Riksbanken presenterade Sveriges nya mynt och sedlar i dag. Foto:Markus Landén/Sveriges Radio.
Riksbanken presenterade Sveriges nya mynt och sedlar i dag. Foto:Markus Landén/Sveriges Radio.

Kulturpersoner pryder nya sedlarna

"Det är lite av en folkbildning"
0:52 min

I dag visade Riksbanken upp Sveriges nya sedlar och mynt. Alla sedlar och mynt, förutom 10-kronan, byts ut och det kommer även en 200-kronorssedel och en tvåkrona.

Reformen kostar 150 miljoner kronor. De nya sedlarna är mindre än de nuvarande och har nya säkerhetsdetaljer för att det ska bli svårare att förfalska dem. På framsidan syns några av Sveriges mest kända kulturpersonligheter under 1900-talet, så som musikern Evert Taube på 50-lappen och filmstjärnan Greta Garbo på 100-lappen. På baksidan av sedlarna finns natur- och miljömotiv som har anknytning till personerna.

Susanne Eberstein är Riksbanksfullmäktiges ordförande:

– Det är roligt att kunna visa upp kända kulturpersonligheter och landskapsblommorna, det är lite av en folkbildning, säger Susanne Eberstein, ordförande i Riksbanksfullmäktige.

Även de nya mynten blir mindre och lättare än de nuvarande. De kommer ha kung Carl XVI Gustaf som motiv och vara helt nickelfria. Det är bara 10-kronan som lämnas helt oförändrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".