Charlotte Kalla vann i Östersund. Foto: Henrik Montgomery / TT
Charlotte Kalla ser ut att vara i bra form inför skid-VM i Falun. Foto: Henrik Montgomery / TT

Höga förhoppningar inför skid-VM

"VM-stafetter är en magisk upplevelse"
3:05 min

I morgon startar skid-VM i Falun. Medaljchanserna för Sverige ser goda ut. Som vanligt är det längdskidåkning som står i fokus och hoppet står till de svenska damerna.

– Det är till att börja med sprint-damerna, som Stina Nilsson på torsdag. Hon har etablerat sig och blivit kanske det allra störa sprint-medaljhoppet. Sedan har vi stafetterna som kommer torsdag och fredag nästa vecka. VM-stafetter betyder för svenska folket något alldeles extra. Oavsett den nivå svenskarna har haft, före VM eller OS, så är det en magisk upplevelse, säger Bengt Skött på Radiosporten.

Han beskriver att Sveriges chanser att få stå på prispallen som goda under skid-VM i Falun som startar nu. På herrsidan tipsar han om de längre distanserna för medaljchanserna, och säger att världscupstävlingen som hölls i Östersund förra veckan tog tempen på de svenska åkarna.

– Johan Olsson minns vi efter hans fenomenala fem-milslopp när han låg bragdartat solo i täten så länge som han gjorde i senaste VM för två år sedan. Han är nu tillbaka efter en lång tids sjukdomsproblem. Det var först i Östersund för ett par dagar sedan som han tävlade för första gången den här vintern mot internationellt motstånd.

Förutom Olsson tror Bengt Skött att Marcus Hellner, som tog stafettguld och silver i skiathlon under OS i Sotji, har vaknat till liv och kan få ett lyckat VM. Men störst hopp sätter Bengt Skött till Charlotte Kalla, som även hon hade stor framgång under världscupen i Östersund.

– I Östersund helgen som gick så gick fenomenalt bra för Charlotte Kalla. Det kan betyda en hel del på flera olika distanser. Dels ett par grenar där hon själv är ett stort guldhopp, och dels som en kraft i stafetten. Visst är det så att vi gärna vill återuppleva något i damstafetten som liknar det som hände i OS i Sotji? Ni minns guldstafetten för damerna där.

Längdskidor, backhoppning och nordisk kombination är de tre tävlingsgrenarna under skid-VM. För Sveriges del står allt hopp till längdskidorna. Det är en sport som har ökat i popularitet de senaste åren, men Bengt Skött säger att vi fortfarande inte är ikapp norrmännen som fostrat otroligt många skickliga längdskidåkare. Det ser ut att bli en kamp om medaljerna.

– Det snackas väldigt mycket om Norge. Visst, de har tre-fyra otroligt starka damer framför allt, med Marit Björgen i spetsen. De har så stort gäng att hämta talanger ifrån, folk som håller på med längdskidåkning från barnsben. Det är en hetare aktivitet där än vad det är för svenska barn till exempel.

Men trots hotet från Norge så tror Bengt Skött att skid-VM kommer bli en succé för Sverige och förhoppningen är att upprepa framgångarna från vinter-OS i fjol.

– Framför allt tror jag att folkfesten blir en succé. Jag tror att många länder, inte bara Sverige och Norge utan till exempel Frankrike som kommer att ta mängder av medaljer. Vi ska inte glömma att backhoppningen som är jättestor i övriga Europa är en folkfest. Men när det gäller svenska framgångar så, ja, Charlotte Kalla så som hon åkte i helgen så blir det fantastiskt spännande att åka upp och se det, säger Bengt Skött.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".