Carl Haglund, Finland's defence minister, and Peter Hultqvist, Sweden's defence minister. Photo: TT
Carl Haglund, Finlands försvarsminister och Peter Hultqvist, Sveriges försvarsminister. Photo: TT

Sverige och Finland fördjupar samarbete

"Vi bygger vår säkerhet genom en lång rad samarbeten"
3:00 min

Nu fördjupar Sverige och Finland sitt försvarssamarbete. Men det handlar inte om en gemensam försvarsallians, påpekar båda ländernas försvarsministrar.

Finlands och Sveriges försvarsmakter presenterar i en gemensam rapport en rad förslag på hur samarbetet dem emellan ska se ut. Till exempel föreslås en marin förbandsenhet, Swedish Finnish Naval Task Force, som ska ha full operativ kapacitet 2023, och att länderna ska använda varandras marina baser. Man föreslår också ett tätare samarbete mellan de båda ländernas flygvapen, bland annat gemensamma operationer, gemensamt utnyttjande av flygbaser och gemensam stridsledningsförmåga.

– Vi fördjupar nu samarbetet med Finland. Vi samarbetar ju också inom ramen för Natos partnerskap, och vi samarbetar inom ramen för Nordefco ( Nordic Defence Cooperation, ett samarbete mellan alla de nordiska länderna inom försvarsområdet). Så vi bygger ju vår säkerhet genom att vara med i en lång rad olika typer av samarbeten, med den militära alliansfriheten som grund, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det säkerhetspolitiska läget i Europa har förändrats, inte minst i och med Rysslands agerande i Ukraina. Och allt detta påverkar förstås Sveriges försvars och säkerhetspolitiska ställningstaganden, säger Peter Hultqvist.

– Rysslands annektering av Krim är ju fullständigt oacceptabel. Det som händer i Ukraina rubbar ju säkerhetssituationen i vår del av världen. Den press som Ryssland utövar mot de baltiska länderna är också någonting som påverkar i negativ riktning, och även den övnings och underrättelseverksamhet som sker på Östersjöområdet. Så det är klart att allt som sker påverkar ju våra försvars och säkerhetspolitiska ställningstaganden.

Både Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Carl Haglund poängterar att det alltså inte handlar om en försvarsallians mellan länderna. Men det här samarbetet skapar möjligheter för Sverige och Finland att kunna samarbeta i kristider, såväl militära som civila kriser. Finlands och Sveriges militära alliansfrihet kvarstår och länderna förlitar sig även i fortsättningen på sina förmågor.

– Det är givetvis så att ett ytterligare fördjupat samarbete med Sverige, ett fördjupat sammarbete med EU, ett fördjupat Natopartnerskap - alla de betyder att sannolikheten att vi får hjälp ökar. Men vi kan inte bygga vår försvarsplanering på att vi får hjälp, så länge ingen har gjort några förpliktelser mot oss, och vi inte heller har gjort några förpliktelser i någon annan riktning. Utan utgångsläget är ändå det att vi jobbar primärt för oss själva, säger Finlands försvarsminister Carl Haglund.

Och Carl Haglund menar att det finns mycket som förenar det svenska och finska försvaret.

–  Givetvis mycket gemensam historia, gemensam syn på omvärlden och en gemensam säkerhetspolitisk omgivning. Ganska liknande lösningar inom framför allt marinen och flygvapnet. Det finns goda förutsättningar, tack vare alla de här sakerna, att fördjupa samarbetet, och det är också det vi nu kommer att göra.

Enligt Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist ska regeringen nu undersöka möjligheterna att gå vidare med de intressantaste förslagen i rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".