Peepoople är engångstoaletter som omvandlar avföring till gödsel. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
1 av 2
Svenska engångstoaletter som omvandlar avföring till gödsel. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
Anders Pihl är vd på Peepoople. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
2 av 2
Anders Pihl är vd på Peepoople. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.

Användarfokus när bistånd designas

"Design viktigt för utvecklingsbiståndet"
3:39 min

Design som utgår från användares perspektiv blir allt viktigare inom utvecklingsbistånd, men fortfarande saknas långsiktig finansiering. Ett förslag är att inrätta ett designnätverk som liknar Läkare utan gränser.

– Det här är alltså en biologiskt nedbrytbar toalett, en engångstoalett. Det är en idé från en professor på KTH, Anders Wilhelmson, som har kommit på idén som en lösning på det enorma problemet som brist på sanitet utgör, säger Anders Pihl som är vd för företaget Peepoople som tillverkar engångstoaletter.

Toaletterna ser ut som vanliga plastpåsar, men de innehåller urea och fungerar som ett mikroreningsverk och omvandlar avföringen till gödsel på fyra veckor.

2,5 miljarder människor i världen saknar i dag tillgång till toaletter, och en miljard av dessa personer bor i stadsmiljöer, som Kibera-slummen i Kenya där Peepoople är verksamma. Bristen på toaletter är ett stort hälsoproblem, eftersom avföringen sprider smittor, men det är även ett säkerhetsproblem för kvinnor. Genom att använda engångstoaletterna får man bukt med problemen, och gödslet som bildas kan även användas för att öka den lokala matproduktionen, berättar Anders Pihl.

Att fokusera på just design inom bistånd har blivit allt mer populärt. Utvecklingsbistånd tar i dag avstamp i användarens egna upplevelser av sin situation. Trots det så upplever många svenska företag som sysslar med design som bistånd att förståelsen från myndigheter och investerare är bristfällig, säger Anders Pihl.

– Vad vi ser från vår sida, och det har jag även sett hos andra företag och organisationer i samma situation som oss, är att det ofta är kortsiktiga projekt. Det gör det svårt att komma igenom eftersom man behöver jobba på lång sikt för att kunna gå från en bra design, en bra idé, till att få det att fungera ute i praktiken.

Anders Pihl säger att de fått ett kortsiktigt stöd av Sida för en del av deras projekt. Men han efterlyser en långsiktigare lösning där design och brukarperspektiv inom bistånd har ett tydligare i fokus.

Joachim Beijmo är kommunikationschef på Sida. Han håller med om att långsiktighet är viktigt för att biståndsprojekt ska fungera, och att en bra design är nödvändig, men att frågan inte ofta diskuteras inom myndigheten.

– Designkompetens är en viktig kompetens som behövs i utvecklingssamarbetet och att få in den som en del av biståndet känns viktigt. Jag ska vara ärlig och säga att det inte står jättehögt på vår agenda, men vi ser effekten av bra design i konkreta projekt och program som vi stödjer, men jag ska vara ärlig och säga att det är inte ofta vi pratar om det, säger Joachim Beijmo.

En lösning som Norge använt sig av för att garantera långsiktighet och användarperspektiv inom biståndet är att inrätta en organisationen som påminner om Läkare utan gränser, Design without borders, som finansieras av den norska motsvarigheten till Sida. Joachim Beijmo på Sida säger att han inte kan avgöra om en sådan organisation vore nödvändig i Sverige, utan att huvudsaken är att designkompetensen finns, inte huruvida den är svensk eller inte.

Men Anders Pihl på Peepoople tycker att ett nätverk av designers som är inriktade på utvecklingsbistånd skulle kunna bidra med stor hjälp för att garantera långsiktigheten i projekt, och se till att Sveriges designbistånd håller hög kvalitet.

– Det gäller verkligen att ha en förståelse för vad brukarna behöver och vad de är beredda att betala. Då skulle man kunna ha haft stor hjälp av en central, kanske Sida-finansierad, stödverksamhet i form av designers som kan hjälpa oss ute lokalt tillsammans med lokala implementerare, säger Anders Pihl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".