Foto: Niclas Hammarström
1 av 4
Niclas Hammarström ställer ut bilder från Syrien. Foto: Niclas Hammarström
Foto: Niclas Hammarström
2 av 4
Foto: Niclas Hammarström
Foto: Niclas Hammarström
3 av 4
Foto: Niclas Hammarström
Fotografen Niclas Hammarström, Utställning Syrien. Foto:Talib Yass /Sveriges Radio
4 av 4
Fotografen Niclas Hammarström vid sin bild på den brännskade pojken. Foto:Talib Yass /Sveriges Radio
Fotoutställning

"Man ska komma ihåg att det här fortfarande pågår i Syrien"

"Väldigt oroande att ingen vågar åka dit längre"
3:42 min

Fotografen Niclas Hammarström har rapporterat från krigets Syrien flera gånger. Den sista blev ödesdiger - när han blev tillfångatagen tillsammans med reportern Magnus Falkehed. 

– Jag visar det jag såg på mina resor i Syrien. Hur folk har det i en vardag, i Aleppo framför allt, där jag har varit mycket. Det är inget som är förskönat eller tillgjort, utan allt jag ser har jag fotograferat. Jag vill att man ska komma ihåg att det här fortfarande pågår i Syrien. Att folk fortfarande lider oerhört mycket, säger Niclas Hammarström som nu ställer ut en del av sina bilder på ett galleri i Stockholm.

Niclas Hammarström arbetar som frilansfotograf sedan tidigt 90-tal, och har rapporterat från många länder och stora nyhetshändelser. Tre gånger har han varit i krigets Syrien och arbetat - först i Aleppo två gånger, och sen till Qualamoun-distriktet norr om Damaskus i november 2013. Det var där det gick fel - utanför staden Yabroun tillfångatogs han och reportern Magnus Falkehed, och satt fängslade i drygt en och en halv månad innan de släpptes.

Och situationen i Syrien har förvärrats allt mer. Nu vågar knappt några journalister rapportera därifrån längre.

– Jag vet inga svenska journalister som har varit i Syrien det senaste året i alla fall, så det är klart att det påverkar rapporteringen. Jag har många kollegor som har varit i de områdena förut, och som gärna vill åka tillbaka, men som inte tycker att det är värt att riskera att bli fasttagen eller något sånt. Det är ju väldigt oroande, att ingen vågar åka dit längre och rapportera om vad som händer och sker. Nu är man ju väldigt beroende av de diverse sidor som finns, som regimen och rebellsidan, vad de ger för information. Och det är ju inte bra i det långa loppet, det behövs många oberoende journalister som kan åka till just konflikter.

På utställningen på Galleri Kontrast i Stockholm ställer Niclas Hammarström nu ut ett urval av sina bilder från Syrien, där han dokumenterat människornas lidande, landets förfall och krigets vardag. På sin första resa fokuserade han mycket på att skildra barnens lidande, och det är också ett barn på den bild han berättar att han berörs mest av på utställningen. Den föreställer en svårt brännskadad pojke, ungefär tre år gammal, som bars in på sjukhuset av en man, och sen lämnades ensam på en brits.

– Jag har själv ett barn som var i samma ålder som den pojken då, så jag kände oerhört stark för honom. Han var i chock och hade väldigt ont, så jag sträckte fram ett finger till honom och han greppade tag i det och höll det kvar. Jag försökte prata med honom och klappade honom så gott det gick, där han inte var brännskadad. Sen efter tag så kom ju läkarna och han fick en morfinspruta, och han klarade livhanken i alla fall, men han var ju väldigt svårt brännskadad. Bilden var inte så märkvärdig först tänkte jag, när jag hade tagit den. Men med tiden så har den vuxit fast i mig, och den berör mig jättemycket.

Efter att Niclas Hammarström och Magnus Falkehed släppts fria dröjde det inte länge innan de började arbeta igen. Niclas säger att det inte handlar om att utmana sig eller bekräfta något.

– Jag älskar bara att ta bilder, det är det bästa jag vet. Jag var hemma ungefär en månad innan jag åkte iväg till Mali. Jag skulle följa Carl Bildt på en resa, och det var ett jobb som var bestämt sen långt innan jag åkte till Syrien. Jag pratade mycket med min familj innan, om det var okej att jag åkte iväg och så där, och det var okej tyckte de. I och med att jag åkte med Carl Bildt, så kändes det säkert.

Niclas vill inte prata så mycket om kidnappningen i Syrien just nu - men i början på mars släpper han och Magnus Falkehed en bok om sin tid i fångenskap. Och om deras reportageresa, som var själva anledningen till att de åkte dit. De berättar om vad som hände, vad de kände och tänkte, och även om hur vardagen var för deras familjer som var kvar hemma, och levde i ovisshet.

– Ja, det är en bok med mycket känslor. Och drama, säger frilansfotografen Niclas Hammarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".