Vart tredje barn kränks på nätet

1:44 min

En tredjedel av alla barn mellan 10 och 16 år har någon gång blivit kränkt på internet under det senaste året, men få berättar det för någon vuxen. 

– Det som är nytt i rapporten i år är det faktum att spelvärlden nu är den plats där flest killar blir kränkta. Det har tidigare varit på Facebook. Vi har också för första gången ställt frågor kring hur man agerade när man blev kränkt och om man tyckte att det hjälpte. Det som hjälper allra mest är att prata med en vuxen hemma eller i skolan, säger Olle Cox på Friends.

I organisationen Friends senaste rapport uppger vart tredje barn att de under det senaste året har kränkts via mobil, dator eller surfplatta. Pojkar kränks när de spelar TV- eller datorspel online medan flickor framförallt blir kränkta via sociala medier. Samtidigt är det många barn som väljer att inte berätta att de blir utsatta. För att nå de barnen är det viktigt att de vuxna gör sig själva till personer som barnen kan känna tillit till menar Olle Cox.

– Du behöver verktyg och det får du genom att fråga barn och unga. Visa nyfikenhet, visa intresse för det liv som unga lever på nätet. Om du visar intresse gör du dig själv till en person som barn och unga vänder sig till om någonting händer, säger han.

Mobbning är ett samhällsproblem som drabbar 60 000 barn och unga varje år och att barn kränks på internet är ett välkänt fenomen. Idag ställs höga krav på skolorna när det gäller förebyggande arbete och insatser vid mobbning men Olle Cox menar att det krävs att vuxna tar ett ännu större ansvar för att man ska komma fram till en lösning. Men gör det verkligen någon skillnad att man skriver rapporter och lyfter frågan?

– Det är en jättebra fråga. Att inte prata om det kan för oss aldrig vara ett alternativ. Rapporten är till för att lyfta frågan och få vuxenvärlden att agera. Jag är ändå optimist och tror att allting går att förändra, säger Olle Cox.